Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, hükümetin özellikle Doğudaki bölgelere yönelik bir kurtarma ve kalkınma planı hazırladığını belirtti. Zeybekçi paketin ayrıntılarını çok yakında Başbakan Binali Yıldırım'ın açıklayacağını belirtti.

HÜKÜMETİN DOĞU PLANINDAN SATIR BAŞLARI

Zeybekci'nin verdiği bilgilere göre, devletin teknolojik ihtiyaçları hariç tüm tüketimi geri kalmış illerdeki fabrikalardan satın alınacak. Bu fabrikalara belli sürelerle 'alım garantisi' verilecek. Sipariş yöntemiyle üretilen ürünlerin tamamını devlet alacak. Bu fabrikaların kurulması için devlet her türlü desteği verecek. Finansman sıkıntısı çeken yatırımcılara ise gerekirse yüzde 50 ortak olacak. Bakan Zeybekci "Başbakanımız inşallah bunu yakında açıklayacak. Bu durum o bölgelerde istihdamı tetikler" diye konuştu.

İŞTE ÖZEL TEŞVİKLER

Genel teşvik sisteminin dışında hazırlanan pakete ilişkin Bakan Zeybekci şu bilgileri verdi:

* Devlet, 'şu tarihe kadar şu kadar ürün ihtiyacım var, senden alacağım' diyerek alım garantisi verecek.
* Hatta yatırım garantisi de verecek. Yerini verecek, sermayesi yoksa sermayeye yüzde 50 ortak olacak.
* Devlet 'sen yöneteceksin, şirket senin, ben ortak olacağım, sonra şu tarihte de ayrılacağım' diye baştan sözleşme yapacak.
* Devlet girecek ama günü geldiğinde de 'tık' diye çıkacak.
* Bu fabrikalarda teknolojik ürünler hariç kamu, devlet ne tüketiyorsa hepsi ürettirilecek.
* Hastane, adliye, askeriye ne tüketiyorsa hepsi bu alımlar kapsamında olacak.
* Devletin tüm tüketimini, yatağı, çarşafı, çorabı, üniforması gibi ne ihtiyacı varsa belirli bölgelerden alım garantisi verecek şekilde şirketlere üretim yaptıracak. Devlet bu üretimlerden alım yapacak.

20 MİLYARLIK TÜKETİM

2016 bütçesine göre, kamu kurum ve kuruluşları ihtiyaçlarını karşılayabilmek için sadece bu yıl yaklaşık 20 milyar lira düzeyinde tüketim malzemesini piyasadan satın alacak. Yeni teşvik sisteminin sadece tüketime yönelik malları kapsaması halinde bile geri kalmış illerde kurulacak fabrikalar her yıl 20 milyar lira büyüklüğündeki hazır pazara üretim yapmış olacaklar. Yeni sisteme göre, devlete mal satıp bu dev pastadan pay almak isteyen yatırımcılar geri kalmış illerde üretim yapmak zorunda kalacak.

DEVLERE İLELEBET VERGİ DESTEĞİ

Bakan Zeybekci, alım garantili teşviklerin dışında, bazı stratejik sektörlerde dev firmalar ortaya çıkaracak yeni teşvik sistemini ise şöyle anlattı: "Stratejik sektörlerde üç beş firma seçip, sen iletişim teknolojilerinde, sen bilgisayar, sen elektronikte, sen beyaz eşyada üret deyip bir kereliğine Bakanlar Kurulu Kararı ile teşvik vereceğiz. Seçtiğimiz firmaların ihtiyacı her neyse, arazi, enerjide garanti, liman, yol altyapısı ne gerekiyorsa devlet olarak, yerli-yabancı firma ayrımı gözetmeksizin vereceğiz. Firmanın gerekirse 10 yıl, 20 yıl boyunca çalıştırdığı tüm elektrik elektronik mühendislerini destekleyeceğiz, farazi mühendis başına 3 bin lira destek vereceğiz. Ya da ilelebet vergi desteği, diyeceğiz. Bunu belirli alanlarda yapacağız ki Türkiye kendi kulelerini, devlerini yaratabilsin. Örneğin demir-çelik, bakır, alüminyumla, enerjide rüzgar, güneş, nükleerle ilgili ihtiyaçları biliyoruz. 30 bin megavat rüzgar santralı yatırımı yapacağız, bu 30 milyar dolar yatırım demek."