Kitap okumak hiç şüphesiz insanlara en faydalı gelişim tekniklerinden biridir. Kitap okurken yeni dünyaları tanır, istediğimiz konularda araştırma yapar, çalışma stilimizi geliştiririz. Peki kitap okuma alışkanlığımızı nasıl pekiştiririz? İşte sizin için 6 teknik: 

1. Sevdiğimiz türleri keşfetmek

Hiç kitap okuma alışkanlığınız yoksa kitap okumaya Sherlock Holmes gibi kitaplarla başlayabilirsiniz. Bir süre sonra ağzınızın tadı oturacaktır ve seviyenizi ilerleteceksiniz.

2. Çeşitli türleri okumak

Belli bir tür okumaya gerek yok. Sadece roman ya da sadece tarih okumayın. Kişisel gelişim, roman, şiir, tarih, siyasi kitaplar da okuyun. İlgi alanınıza göre felsefi ve psikoloji türleri de ekleyebilirsiniz. Ben bir ay içerisinde bir şiir, bir roman, bir tarih ve bir siyasi kitap bitirmeye özen gösteririm. Araya kişisel gelişim ve psikoloji kitapları da girer. Tavsiyem benim yaptığım gibi çeşitli türleri okumanızdır. Faydasını göreceksiniz.

3. Tek bir yazara saplanmayın

Kitap okumada amaç hayata farklı pencerelerden bakmaktır. Sadece sevdiğiniz yazarın eserlerini okursanız aldığınız verim git gide düşecektir. Olabildiğince yeni yazarlarla tanışın. Buna Dostoyevski, Tolstoy, Gothe, Charles Dickens, Kafka ve son zamanlarda hastası olduğum Stefan Zweig gibi kült yazarlardan başlayın.

4. Klasikleri bitirin

Olasılıksız, Sherlock Holmes gibi sürükleyici kitaplar çok güzel olsa da bir süre bu kitaplara ara verip klasiklere yönelmelisiniz. Ardından Türk Edebiyatına giriş yapmalı, kaliteli bir ortamda Sait Faik’ten söz edilirken tavşan gibi kalmamalısınız.

5. Düzensiz ve saatlerce okumayın

Sıfırdan başlayacaksanız günde 30 dakika ile başlayın. Otobüste, teneffüste, ara verdiğinizde, evde, her yerde okuyun. Ama her gün okuyun. Bir gün 2 saat okuyup 3-4 gün kitap okumamazlık yapmayın. Her gün ama her gün belli bir süre kitap okuyun.

6.Altını çizerek okuyun

Kitapları altını çizerek, notlar alarak okumalısınız. Geniş ağızlı alt çizme kalemleri kullanıp, sayfa bittikten sonra altını çizip sayfada not almalı, kitap bittikten sonra üzerini çizdiğiniz yerleri tekrardan okuyup, bir deftere kitabın notlarını çıkarmalısınız. Kişisel gelişim ve tarih kitaplarında bu teknik çok işe yaramakta. Romanlarda ise güzel sözleri yeniden bulmayı ve akılda kalmasını sağlıyor.

Editör: Gülsena Afra ERSAN