Mevcut salgın cinsel yolla bulaşmanın yanı sıra yakın temasla da bulaşabileceği görülüyor. Şu anda enfekte olanlar arasında okul çocukları, sağlık çalışanları ve ev halkları bulunuyor. Güney Afrika'da salgın şimdiye kadar üç kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu.

MPOX (MOLLUSCUM CONTAGIOSUM) BELİRTİLERİ VE TEDAVİSİ

Mpox'un belirtileri başlangıçta oldukça belirsiz olabilir: yorgunluk, ağrılar, ateş, baş ağrısı, solunum semptomları ve döküntü. Döküntü özellikle diğer yaygın viral hastalıklardan ayırt edici bir özellik taşır.

Mpox'ta döküntü genellikle kaşıntılı ve ağrılı olabilir, hızla sıvı dolu kabarcıklara dönüşür ve daha sonra kabuk bağlar. Bu kabarcıklardaki sıvı bulaşıcıdır ve mpox, örneğin havlu veya diş fırçası gibi paylaşılan eşyalar aracılığıyla yayılabilir.

Bazı kişilerde sadece birkaç kabarcık olabilir ve vücuttaki yerlerine bağlı olarak bunları görmek zor olabilir. Bazı kişilerde ise hiçbir belirti görülmeyebilir.

Mpoks tedavisi genellikle destekleyici tedaviyle (dinlenme, sıvı alımı, ağrı kesici kullanımı gibi) sınırlıdır. Ancak şiddetli mpoks vakalarında hastaneye yatış gerekebilir ve geniş spektrumlu antivirallerle tedavi edilip daha yakından izlenebilirler.

MPOX SALGINININ KÜRESEL YAYILIŞI VE ÖNLEMLERİ

Mpox hastalarından alınan eski örnekleri genetik olarak analiz ederek, Mpox salgınının Nijerya'da 2016 civarında ivme kazanmaya başladığı belirlenmiştir. Bu süreçle birlikte salgın, Afrika'daki diğer ülkelere sıçramış ve sonrasında 116 ülkede tespit edilmiştir.

Temmuz 2022'de Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Mpox'u uluslararası endişe verici bir halk sağlığı acil durumu olarak ilan etmiştir. Salgının başlangıcından bu yana toplam 97,745 kişi enfekte olmuş ve 203 kişi hayatını kaybetmiştir. Vakaların çoğu daha az şiddetli klad II varyantları olarak teşhis edilmiştir.

Mpox vakalarındaki artışla ilgili endişe verici gözlemler ve keşifler bulunmaktadır. Bilim insanları, Mpox'un insanlar arasında kolaylıkla yayıldığını ve sürekli iletimin daha hızlı mutasyona yol açtığını belirtmektedir. Bu süreçte klad Ib ve IIb adı verilen yeni alt varyantlar keşfedilmiştir.

Öte yandan, Mpox'a karşı spesifik bir lisanslı aşı bulunmamakta ve virüse karşı etkili antiviral ilaçlar mevcut değildir, bu da hastalığın kontrolünü zorlaştırmaktadır.

Kaynak: istiklal.com.tr