Dicle Elektrik, Mardin’de yapılan yatırımlara ve şebeke iyileştirme çalışmalarına rağmen, özellikle Derik ve Kızıltepe ilçelerinde kayıt dışı elektrik kullanımının şebekenin çökme riskini artırdığını ve bu ilçelerde enerji alımı riskinin bulunduğunu açıkladı. Şirket, Mardin’de tüketilen kaçak elektriğin 1.2 milyon haneye ve yaklaşık 4.8 milyon nüfusa yetecek güçte olduğunu, ekonomiye zararının ise 6 milyar 250 milyon lira olduğunu belirtti.

10 YILDA 3 MİLYAR 200 MİLYON LİRALIK YATIRIM

Dicle Elektrik, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde altı ilde kaliteli, kesintisiz ve kayıpsız enerji dağıtımı sağlama vizyonuyla hareket ediyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) yönetmeliklerine uygun olarak gerçekleştirilen yatırımlar ve Mardin’de 358 bin 600 aboneye sunulan hizmetlerle, özelleştirmeden bu yana 10 yılda 3 milyar 200 milyon liralık yatırım yapıldı. Şirket yetkilileri, bu yıl Mardin’e yapılan yatırımın 1 milyar TL’ye yaklaşacağını ve toplam yatırımın 4 milyar TL’yi geçeceğini ifade etti.

EKONOMİYE ZARARI 6 MİLYAR 250 MİLYON LİRA

2023 yılında Mardin ilinde 5 milyar kWh enerji tüketimi gerçekleştiğini belirten Dicle Elektrik, bu tüketimin 2.5 milyar kWh’ının kayıp kaçak olduğunu ve kaçak enerjinin ülkeye maliyetinin 6 milyar 250 milyon lira olduğunu açıkladı. Kayıt dışı kullanımın, özellikle tarımsal sulama alanında yoğunlaştığı ve bu durumun hem şebekeye hem de milli ekonomiye ciddi zararlar verdiği vurgulandı.

Mardin’deki tarımsal sulama abonelerinin, sulama dönemi öncesi günlük 5.4 milyon KWh elektrik tüketirken, sulama başladığında bu miktarın 18 milyon KWh’ın üzerine çıktığı belirtildi. Bu durum, Mardinli tarımsal sulama abonelerinin diğer abone gruplarına kıyasla yaklaşık 3 kat daha fazla elektrik tükettiğini gösteriyor.

BİRİKMİŞ ELEKTİRİK BORCU 10 MİLYAR TL

Kaçak trafo ile mücadele eden Dicle Elektrik yetkilileri, bölgedeki 35 bin abonenin 7 bini aşkın kısmının Mardin’de bulunduğunu ve bu abonelerden 5.600’ünün birikmiş elektrik borcunun 10 milyar TL’ye ulaştığını belirtti. Kızıltepe ve Derik’te kaçak kullanımın devam etmesi halinde, bu ilçelerde şebekelerin tamamen çökebileceği ve enerji verilememe riskinin bulunduğu uyarısında bulunuldu. Yüksek kayıp kaçak oranı nedeniyle kırsalda enerji dalgalanmalarının başladığı ve bu durumun kırsalda yürütülen tüm faaliyetleri sekteye uğrattığı belirtildi.

Kaynak: İHA