27 Kasım’da Lübnan’daki Hizbullah ile İsrail arasında ateşkes ilan edilmesi, bir yıldan fazla süredir devam eden çatışmaların ardından aileleriyle buluşmak isteyen Lübnanlı gurbetçiler arasında tatil rezervasyonlarında artışa yol açtı.
Mevsimsel yoğunluk, talebin arzı fazlasıyla aşması nedeniyle lojistik zorluklarla karşı karşıya. Ulusal havayolu şirketi Middle East Airlines (MEA), savaş sırasında faaliyet gösteren tek havayolu olarak hizmet verdi. Ateşkesin ardından birkaç havayolu şirketi Beyrut’a uçuşlarını yeniden başlatmış olsa da uçuş sayısı hâlâ sınırlı.
“Beyrut’a rezervasyon talebi ateşkesten sonra fırladı” diyen Lübnan Seyahat ve Turizm Acenteleri Derneği Başkanı Jean Abboud, Al Arabiya English’e yaptığı açıklamada şunları ekledi: “Sorun şu ki talep son derece yüksek, ancak arz sınırlı. Ekim ve Kasım aylarına kıyasla Aralık için yapılan rezervasyonlar %75 oranında arttı.”
Paris merkezli bir jinekolog olan Larissa El Hachem, Noel için memleketine dönmeyi sabırsızlıkla bekleyenler arasında. “Her şeye rağmen geri dönmek için çok heyecanlıyım” dedi. “Durumdan endişe duymuyorum. Lübnan hakkında her şeyi seviyorum. Orada ailem ve arkadaşlarım var. En kötü senaryo ne olabilir ki? Mahsur kalmak mı? Sorun değil – ait olduğum yer orası.”
Beyrut’a uçuşlarını yeniden başlatan havayolları arasında Royal Jordanian, Ethiopian Airlines, Iraqi Airways ve Turkish Airlines yer alıyor.
Ateşkes anlaşması, Güney Lübnan’daki kasaba ve köyleri harabeye çeviren, Bekaa Vadisi ve Beyrut’un güney banliyölerinin büyük kısmını tahrip eden ve yaklaşık 1,2 milyon kişiyi yerinden eden 14 aylık yoğun çatışmaların ardından yapıldı.
ABD ve Fransa’nın arabuluculuğuyla sağlanan bu anlaşma, daha fazla tırmanışı önlemeyi ve istikrarın yolunu açmayı hedefliyor. Ancak, BM, Fransız ve Lübnanlı yetkililer, İsrail’i bu anlaşmayı onlarca kez ihlal etmekle suçladı. Hizbullah da bu hafta başında ateşkesi ihlal ederek ilk kez bu anlaşmayı çiğnedi ve kırılgan ateşkesin tamamen bozulabileceği korkularını artırdı.
Ateşkes, İsrail’in Lübnan’da saldırgan askeri operasyonlar yapmasını yasaklarken, Lübnan’ın da Hizbullah dâhil silahlı grupların İsrail’e saldırmasını engellemesini şart koşuyor. Anlaşma, İsrail askerlerinin Güney Lübnan’dan çekilmesi için 60 günlük bir süre öngörüyor.