Lübnan genelinde çağrı cihazlarının patlamasının ardından bazı telsizlerin de infilak ettirilmesi, Japonya merkezli ICOM marka cihazları gündeme getirdi. Lübnan'da Hizbullah mensuplarının kullandığı telsizlerin dün eş zamanlı olarak patlatılmasının yankıları sürerken, Japonya’da bulunan bir iletişim ekipmanları üreticisinden konuyla ilgili açıklama geldi.
Osaka merkezli ICOM Inc, Lübnan'ın başkenti Beyrut ve çevresindeki bölgelerde patlatılan telsizlerin daha önce sattıkları bir modelin bataryaları değiştirilmiş versiyonu olabileceğini duyurdu. ICOM Direktörü Yoshiki Enomoto yaptığı açıklamada, "Sahte olma ihtimalini göz ardı edemeyiz, ancak ürünlerin bizim IC-V82 modelimiz olma ihtimali var" dedi.
"160 BİN ADET SATIŞ YAPILDI"
Şirketin 2014 yılında satışları sonlandırmadan önce söz konusu modelden yurt içinde ve yurt dışında yaklaşık 160 bin adet sattığını belirten Enomoto, patlatılan telsizlere ait hasar görüntülerinin orijinal bataryaların patlamaya hazır hale getirilenlerle değiştirilmiş olabileceğini gösterdiğini vurguladı. ICOM'un iş ortakları aracılığıyla Avrupa'da da faaliyet gösterdiğini ancak ürünlerin Orta Doğu'ya nasıl ulaşabileceğinin net olmadığını belirten Enomoto, "Ürünlerin seri numaralarını kontrol etmeden dağıtım kanallarını belirlemek zor" ifadelerini kullandı.
"ORTA DOĞU'YA NASIL SEVK EDİLDİ?"
Cihazların pil bölgesinde ciddi patlama hasarının kayda geçtiği görüntüleri değerlendiren Enomoto, bunun "güç paketlerinin patlayacak şekilde modifiye edilmişlerle değiştirilmiş olabileceğini gösterdiğini" savundu.
Üretici firma ICOM, denizaşırı dağıtım ağlarını incelemeye aldığını ve Avrupa'da faaliyet göstermesine karşın ürünlerin Orta Doğu Bölgesi'ne nasıl sevk edildiğine yönelik soruşturma yürüteceğini duyurdu.
Üretici firma ICOM, denizaşırı dağıtım ağlarını incelemeye aldığını ve Avrupa'da faaliyet göstermesine karşın ürünlerin Orta Doğu Bölgesi'ne nasıl sevk edildiğine yönelik soruşturma yürüteceğini duyurdu.
- HÜKÜMET: "BİLGİ TOPLUYORUZ"
Japon basınında yer alan habere göre Icom yetkilisi Aaron Camp, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bu özel modeli, Ekim 2014'ten beri göndermedik, bu nedenle piyasadaki tüm cihazların sahte olma olasılığı oldukça yüksek." bilgisini paylaştı.
Firmalarının İsrail'de yetkili bir distribütörünün bulunduğunu ve ürünlerini İsrail'e sattıklarını kaydeden Camp, ülke içindeki ihracat kontrol yasalarına uyduklarını ve daha önce Suriye veya İran'a ürün sevkiyatı yapmadıklarını bildirdi.
Resmi haber ajansı Kyodo'nun firma kaynaklarına dayandırdığı haberine göre söz konusu model, yurt içi ve denizaşırı yaklaşık 160 bin adet satıldı ve 2014'te satışı sonlandırıldı.
Japonya Kabine Baş Sekreteri Hayaşi Yoşimasa, düzenlediği basın toplantısında, hükümetin, kamuoyuna yansıyan haberlerin farkında olduğunu belirterek, "Raporlardan haberimiz var. Şu anda bilgi topluyoruz." ifadelerini kullandı.
EN AZ 20 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
Lübnan'da Hizbullah mensuplarının kullandığı telsizler dün eş zamanlı olarak patlatılmış, 20 kişinin öldüğü, 450'den fazla kişinin yaralandığı açıklanmıştı. İsrail yönetiminden bir açıklama yapılmazken, telsizlerin nasıl patlatıldığı ise merak konusu olmuştu.
- LÜBNAN'DA ÇAĞRI CİHAZLARI VE TELSİZLERİN PATLATILMASI
Lübnan'da 17 Eylül'de Hizbullah mensuplarının kullandığı çağrı cihazlarında eş zamanlı patlamalar meydana geldi. Patlamalarda ikisi çocuk 12 kişi hayatını kaybetti, 300 kadarı ağır yaklaşık 2 bin 800 kişi yaralandı.
Ülkede 18 Eylül'de çok sayıda telsizin patlatılması sonucu da 20 kişi öldü, 450'den fazla kişi yaralandı.
Lübnanlı yetkililerin olaydan sorumlu tuttukları İsrail’den konuyla ilgili henüz bir açıklama gelmedi.
İsrail-Lübnan sınırında 8 Ekim 2023'ten bu yana taraflar arasında zaman zaman şiddetlenen çatışmalar yaşanıyor.