Kurban Bayramı’nda kesilen büyükbaş ya da küçükbaş etlerin nasıl saklanacağı, bozulmaması için nelerin yapılması gerektiği günün en çok sorulan soruları arasında yer alıyor. Kurban etlerinin hijyenik bir ortamda ve güvenli bir süre saklanması gerekiyor. Türk mutfağında et saklama yöntemleri vardır. Bu yöntemlerde artık gelenekselleşmiş ve asırlar boyunca da kullanılmıştır. Peki Kurban eti nasıl saklanır? Taze kurban eti buzdolabında, dondurucuda nasıl saklanır?” İşte bu soruların merak edilen yanıtları…

KURBAN ETİ NASIL SAKLANIR?

Kurban etinin uzun süre taze tutmanın yolları vardır. Öncelikle kesilen etleri dinlendirmeniz gerekiyor. Kurban Bayramı’nda kesilen etlerin, kısa sürede tüketilmesi sağlık açısından önerilmemektedir. Bu yüzden dinlendirilmesi uzmanlar tarafından öneriliyor. Kurban etleri kesimin ardından en az 2-3 saat dinlendirilmesi gerekir.

Kurban Bayramı’nda eğer etleri küçük parçalara ayırıyorsanız bu küçük parçalı etler ortalama 3 saat dinlenmelidir. Büyük parçalı olanlar ise kemikli etlerin 4-6 saat dinlendirilmesi daha sağlıklı bulunmaktadır. Etler bekletilmeli ancak nerede diye sorabilirsiniz. Etler havadar, temiz ve serin bir yerde muhafaza edilmelidir.

Etleri uzun süre taze tutmanın bir başka yolu da ihtiyaca göre etleri parçalara ayırmak. Etlerin ihtiyaç sahibine verilecekse ya da kendi kullanım için ayrılacaksa, ona göre bir kategorize yapabilirsiniz. Bu şekilde etin kullanım alanı belirlenmiş olur. Bu yaptığınız porsiyonları et poşetleri ya da saklama kapları içerisinde saklayabilirsiniz. Geleneksel saklama yönteminin ne olduğunu merak edenler vardır. Geleneksel et saklama teknikleri içerisinde et kavurma yöntemi gelmektedir. Dinlenen etler ardından kavurarak pişirildiği zaman daha uzun süre tüketilebilir.

TAZE KURBAN ETİ BUZDOLABINDA, DERİN DONDURUCUDA NASIL SAKLANIR?

Kurban etleri eğer kısa sürede tüketilecekse buzdolabı rafında durabilir. Ancak etler hemen tüketilmeyecek ve çok sayıda etiniz bulunuyorsa bu etleri derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Bu şekilde Kurban etlerinizi büyüklüğüne göre aşağı yukarı 6 ay boyunca, hijyenik ve temiz bir alanda etleri muhafaza etmiş olursunuz. Kurban Bayramı etlerinizi dinlendirmeniz gerekir diye yukarıda not düşmüştük. Bu etler 2 gün boyunca dinlendikten sonra dondurucuda saklanabilir.

Kurban etleri küçükbaş ya da büyükbaş olsun fark etmeksizin -18 derecedeki dondurucuda güvenli şekilde saklanması gerekir. Saklama poşetlerinin içinin hava almamasına dikkat ediniz. Kemikli ve büyük etler özelinde yaklaşık 12 ay süre ile derin dondurucuda kalabilir.

Kaynak: istiklal.com.tr