Kremlin, pazartesi günü yaptığı açıklamada Rusya'nın Tahran'ın nükleer programı etrafında ABD ile İran arasında artan gerginliği çözmek için elinden gelen her şeyi yapmaya hazır olduğunu söyledi. Bu açıklama, Washington’un İran’a ya nükleer bir anlaşma yapması ya da bombalanması yönünde baskı yaptığı bir dönemde geldi.

Moskova, ABD Başkanı Donald Trump’ın İran’a yönelik askeri müdahale tehditlerinin bölgede endişe yaratmasının ardından, iki taraf arasında arabuluculuk yapmayı defalarca teklif etmişti.

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov gazetecilere yaptığı açıklamada, “İranlı ortaklarımızla sürekli temas halindeyiz, bu nükleer anlaşma konusu da dahil. Bu süreç, yakın gelecekte de devam edecek. Elbette Rusya, bu sorunun siyasi ve diplomatik yollarla çözümüne katkıda bulunmak için her türlü çabayı göstermeye hazırdır” dedi.

RUSYA, ÇİN VE İRAN İSTİŞARELER DE BULUNACAK

Rus devlet ajansı RIA’nın Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova’ya dayandırdığı haberine göre, salı günü Moskova’da Rusya, Çin ve İran uzman düzeyinde İran’ın nükleer programı hakkında istişarelerde bulunacak.

Trump, başkanlığının ilk döneminde İran ile dünya güçleri arasında 2015’te yapılan ve Tahran’ın nükleer faaliyetlerine sıkı sınırlamalar getiren, karşılığında ise yaptırımların hafifletildiği anlaşmadan ABD’yi çekmişti. İran, nükleer enerjiyi barışçıl amaçlarla kullandığını savunuyor ve nükleer silah elde etmeye çalıştığını reddediyor.

Tahran, Trump’ın doğrudan müzakere çağrılarına karşı çıkarken hafta sonu üst düzey bir İranlı yetkili, ülkelerinde ABD üslerine ev sahipliği yapan komşuları uyararak hedef olabileceklerini söyledi.

Geçtiğimiz hafta Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Trump’ın İran’ı bombalama yönündeki açıklamalarının “durumu daha da karmaşık hale getirdiğini” ve böyle bir saldırının “bölge için yıkıcı” olabileceğini belirtti.

Rusya, Trump’ı bu derece sert bir şekilde eleştirmekten genellikle kaçınıyordu.

Başkan Vladimir Putin, Trump’ın göreve gelmesinden bu yana ABD ile ilişkileri onarmak için hızla adımlar attı. Bu yakınlaşma, Ukrayna ve bazı Avrupa ülkeleri tarafından kaygıyla izleniyor.

Ayrıca, Ukrayna’daki savaşın başlamasından bu yana Moskova ile Tahran arasındaki ilişkiler derinleşti. Ocak ayında iki ülke, stratejik ortaklık anlaşması imzaladı.

Kaynak: Haber Merkezi