2020 yılı Mart ayı sonundan itibaren okullarda devam eden uzaktan eğitim sistemi, çocuklarda davranış bozukluğu, kilo alma, görme bozuklukları, tükenmişlik sendromu gibi...
2020 yılı Mart ayı sonundan itibaren okullarda devam eden uzaktan eğitim sistemi, çocuklarda davranış bozukluğu, kilo alma, görme bozuklukları, tükenmişlik sendromu gibi pek çok psikolojik ve tıbbi rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden oldu.
Bu yazımda çocukların uzaktan eğitime adapte olamamasından ötürü yaşanan olumsuzlukları anlatıp tavsiyelerde bulunmak istedim. Koronavirüsün yayılmasıyla birlikte Mart ayından beri okullarda uzaktan eğitime geçiş yapıldı. Uzaktan eğitime geçilmesiyle birlikte çocukların adaptasyon sorunu yaşadıklarını hepimiz biliyoruz iste bu yüzden yaşanan sıkıntılara değinmek istedim. Çocukların sürekli internet başında olduğunu ve internetteki içerikleri kontrol etmenin mümkün olmadığını aktarmakta yarar var; çocuklarda davranış bozukluğu, kilo alma, görme bozuklukları gibi rahatsızlıklarının oluştuğunu söyleyebiliriz.
'ÇOCUKLAR STRES ALTINDA'
Karantinada çocukların eğitimden uzaklaşmasının sebeplerinden bahsedecek olursak:
1. Karantina döneminde eğitimde farklı olan tek nokta uzaktan olması değil.
2. Çocukların eğitime alıştığı koşullarda devam etmiyor oluşunun yanında Covid gibi tüm dünyanın etkilendiği bir salgın olduğunun farkındalar.
3. Bazı aileler, olabildiğince doğru şekilde bu durumu çocuklarına anlatmaya çalışırken, bazı çocuklar etraftan duydukları parça parça bilgilerle büyük bir endişe ve korkuya sürüklenebiliyor.
4. Sokağa çıkıp oyun oynamaları bile kısıtlanmış durumdayken ağır bir stres altındalar.
5. Aynı zamanda uzaktan eğitim, öğretmenlerin ve eğitim sistemimizin de yeni aşina olduğu ve deneyimleyerek öğrendiği bir sistem.
6. Çocukların da hemen uyum sağlamasını beklemek gerçekçi olmayacaktır.
7. Bu yüzden karantinada çocukların eğitimden uzaklaşmasının temel sebebi bir yandan alışık olmadıkları koşullara psikolojik olarak adapte olmaya çalışırken, bir yandan salgının getirdiği stresle başa çıkmak zorunda olmalarıdır.
'FIRSAT EŞİTLİĞİ YOK'
Karantinada eğitimden uzaklaşma sebepleri gözle görülür bir takibin olamaması, sürekli aynı ortamda sosyallikten uzakta olarak ekrana uzun süre bağlı kalınması, fiziksel ve psikolojik sıkıntılara sebep olması sebebiyle uzaklaşmalar söz konusu olabiliyor.
Tüm bunların ötesinde fırsat eşitliği ilkesine uyum konusundaki problemlerin olması da var. Evde bilgisayar, akıllı telefon, internet bağlantısı gibi alt yapı sorunlarının tam olarak çözülememesi, birden fazla kardeşe sahip olunması sebebiyle aynı ortamda çalışma koşulları sahip olunması gibi durumlar sebep olarak sayılabilir. Çocuklarda bilgisayar, internet gibi araçlarla çok uğraşmaları sebebiyle kişilik bozuklukları oluştuğuna dikkat çekip, bunun sebeplerini şöyle açıklayabilirim:
Çocukların bilgisayar ve tablet gibi araçları gerektiğinden fazla kullanmasının olumsuz etkilerini kanıtlayan birçok araştırmanın olduğunu söyleyebilirim; buna sebep olabilecek aklıma gelen iki faktör var:
Birincisi oyunlarda yer alan zararlı olabilecek konu ve eylemler,
İkincisi de internette karşılaşabilecekleri zararlı içerikleri kontrol etmenin neredeyse imkansız oluşu. Özellikle şiddet içeren oyunlar oldukça popüler. Şiddet eylemleri animasyon şeklinde de olsa çocukların gözünde normalleşebiliyor. Oyunlardaki sanal gerçeklik, özellikle erken çocuklukta henüz şekillenen gerçeklik algısını olumsuz etkileyebiliyor. Eskiden mahallede yaşıtlarıyla role-play, fiziksel aktivite gibi geliştirici eylemler içeren oyunlar oynayan çocuklarla teknoloji çağı çocukları arasında gözle görülür sosyal beceri farklılıkları olabilir. Çocukların internette karşılaşabilecekleri içerikleri kontrol etmenin çok zor olduğunu yinelersek; şiddet, cinsellik, olumsuz örnek oluşturabilecek davranışlar içeren sayısız içerikle her an karşılaşabilirler. Özellikle bu pandemi döneminde çocukların internet kullanımı ayrıca gözden geçirilmeli. Salgın konusunda çocuklara fazla gelebilecek büyük bir bilgi kirliliği mevcut. Çocukta travmatik etkilere neden olabilecek ve olumsuz duygulara yol açabilecek haber kaynakları internette fazlaca yaygın. Bunlara çözüm tabii ki internet kullanımını engellemek olamaz. Çünkü bu çocuklar internetin hayatın merkezinde olduğu bir dünyaya doğdular ve doğru zamanda doğru şekilde internetten faydalanmayı öğrenmeleri gerekiyor. Bu yüzden bir profesyonelden yardım alarak çocuk psikolojisine zararı en aza indirilmeli.
'DAVRANIŞ BOZUKLUKLARI YAŞANABİLİR'
Uzun süre bilgisayar, internette bulunma çocuklarda asosyallik, şiddete meyilli olma, internet bağımlılığı, özbakım becerilerinde yetersizlik, beslenme ve uyku ile ilgili bozulan düzenden dolayı öfke patlamaları gibi durumlar gözlenebileceği bilgisini veren,
Uzun süre sanal bir ortamda olmak çocuklarda gerçek ve sanal olanı ayırmada güçlük yaşamalarına ve gerçeklik kaybı gibi durumlar yaşamalarına da sebep olabilir.
Kahraman olarak gördüğü karakterleri kendi benliği ve kişiliğine yerleştirme, hayran olduğu karakterler gibi davranmaya başlama ve taklit ile gerçek ayrımını yapamama sonrası kişilik ve/veya davranış bozuklukları yaşanabilir bundan dolayı "profesyonel yardım" alınmalı uyarısını yapmakta yarar var.