Havaların soğuması doğal gaz kullanımını artırırken, faturaların yüksek geleceği endişesiyle kombisini açmayan veya odalardaki ısıtma peteklerinin bazılarını açan kişiler, komşusunun faturasının yüksek gelmesine neden olabiliyor. Avukat Kenan Demirezen, “Vatandaş bin lira, bin 500 lira doğal gaz faturası ödüyorken, komşunun kombiyi çalıştırmaması sebebiyle bu rakam yükseliyorsa; 2 bin lira, 3 bin lira, 5 bin lira gibi bir doğal gaz faturası ödemek zorunda kalıyorsa, mahkemeye başvurarak bu farkı ondan talep edebilir” dedi.

Soğuk havaların etkisini artırmasıyla doğal gaz kullanımı da artarken, faturaların yüksek gelme endişesi nedeniyle kombisini açmayan veya ısıtma peteklerini kapatan bazı kişiler, apartman sakinleri arasında gerginliklere neden olabiliyor.

Avukat Kenan Demirezen, bu durumun yasal sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekerek, “Eğer bir vatandaş kombisini çalıştırmıyor ve bu nedenle komşusunun doğal gaz faturası ciddi şekilde artıyorsa, aradaki farkı talep etmek için yasal yollara başvurabilir. Örneğin, normalde bin veya bin 500 lira olması gereken fatura, komşunun kombi kullanmaması nedeniyle 2 bin, 3 bin, hatta 5 bin liraya kadar çıkabiliyorsa, bu fark mahkeme kararıyla talep edilebilir” dedi.

Komşuların kat mülkiyetine uygun hareket etmesi gerektiğini ifade eden Avukat Kenan Demirezen, “Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 18. maddesi, Medeni Kanun’un 2. ve 3. maddelerine atıf yaparak; tüm komşuların, iyi niyet ve dürüstlük kurallarına uygun olarak; kendi dairelerini, kendi kullanım alanlarını, ortak alanları, bu kaidelere uygun olarak kullanılmasını emrediyor. Eğer kiracılar veya o binayı kim kullanıyorsa; ortak alanları, kendi kullanım alanlarını, dairelerini kullanırken bu iyi niyet kurallarına, dürüstlük kurallarına uygun hareket etmezse; diğer komşuların, kullanıcıların zararına olacak şekilde hareket ederse, buna Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 33. maddesi hakimin müdahalesini öngörüyor” şeklinde aktardı.

Avukat Kenan Demirezen, “Mesela kişi; normal ortalamada bin TL’lik, bin 500 TL’lik bir doğal gaz faturası ödüyorken, komşunun kombiyi çalıştırmaması sebebiyle bu rakam yükseliyorsa; 2 bin lira, 3 bin lira, 5 bin lira gibi bir doğal gaz faturası ödemek zorunda kalıyorsa, bu şekilde mahkemelere başvurarak bu farkı ondan talep edebilir” diye konuştu.

“Komşunuzun kombiyi yakmadığını tespit ettiğiniz zaman, Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında yönetimle ikaz edilebilir; fakat bunun en uygun yolu, mahkemeye başvurarak burada hakimin olaya müdahale edilmesini istemektir. Bu durumda zarar tespit edilir, komşunun buna sebebiyet verdiği ortaya çıkarsa yargılama gerektirir. Bu durumda komşu, zararını tazmin edecektir. Kişinin yakmasını veya yakmamasını gerektirecek özel sebep olabilir. Buradaki temel kriter; komşunun, kat malikinin veya o daireyi kullanan kişinin zararına olacak şekilde bunu zarar kastıyla yapması, o zararı ödeyeceği anlamına gelir.”

İzmir’de yaşayan bazı vatandaşlar, yüksek fatura endişesiyle evlerindeki ısıtma peteklerinin bir kısmını kapattıklarını belirtti.

Vatandaşlardan Kemal Yıldırım, “Evimiz merkezi sistemle ısınıyor. Merkezi sistemde bir kişinin petekleri kapatması herkes için sorun yaratabiliyor. Eğer merkezi sistem olmasaydı ve bu durum bana zarar verseydi, dava açabileceğimi şimdi öğreniyorum” dedi.

Kaynak: Haber Merkezi