Dr. Yaşan, "Yeni kesilen kurban eti sert bir yapıya sahip olduğu için pişirme ve sindirimde sorunlar oluşturabilir. Bu nedenle özellikle mide ve bağırsak rahatsızlıkları bulunanların kurban etini hemen tüketmemesi önerilir. Buzdolabında birkaç gün boyunca saklanan kurban eti, daha sonra ızgara ya da haşlama gibi sağlıklı pişirme yöntemleri ile tüketilmelidir" dedi.

Bayram Sofralarına Dikkat

Dr. Yaşan, "Kurban Bayramı'nda kurulan sofralardaki yemeklerin çoğunun et ve şerbetli tatlılardan oluşması, özellikle hipertansiyon, yüksek kolesterol, kalp ve şeker hastalıklarının tetikleyicisi olabilir. Bu yüzden bu hastalıklara sahip kişilerin bayramda önerilere daha dikkatli uyması gerekiyor" diye konuştu.

Kolesterolün insanlar için vazgeçilmez bir molekül olduğunu belirten Dr. Yaşan, "Kolesterol, hücre zarında akışkanlığın sağlanması, kararlılık, bütünlük ve geçirgenlik gibi yapısal fonksiyonları düzenler. İhtiyacımız olan kolesterolün yüzde 60'ı vücutta sentezlenirken, geri kalanı diyetle alınır. Kan kolesterol düzeylerinin yüksek oluşu, ateroskleroz ve kalp hastalıkları gibi çağımızın önemli sağlık problemlerine neden olmaktadır. Bu yüzden kan kolesterol düzeyini belirli bir limitte tutmak veya dengelemek, birçok hastalığın ortaya çıkmasının önüne geçmektedir" şeklinde konuştu.

Dr. Yaşan, diyetten alınan kolesterolün en önemli kaynağının kırmızı et olduğunu söyledi. "Kırmızı et ve sağlık etkileri üzerine birçok çalışma yapılmıştır. Detaylı araştırmalar, porsiyon kontrolüne dikkat edildiği takdirde kırmızı et tüketiminin şeker hastalığı ile kalp ve damar hastalıkları üzerinde bilinen bir etkisi olmadığını gösteriyor. Kırmızı etin asıl zararı içerdiği kolesterolden değil, trimetilamin N-oksit gibi diğer maddeler nedeniyle oluşur. Yağsız dana eti, görünen yağları temizlenip, pişirme şekline dikkat edilmek koşuluyla kolesterol problemi ve kalp hastalığı olanlarda da haftada 350-500 gram arası tüketilebilir. Etleri yağda kızartmak yerine ızgara, haşlama veya fırında pişirme yöntemleri seçilmelidir" dedi.

Kaynak: İHA