Karadut, özellikle ülkemizin birçok bölgesinde doğal olarak yetişen bir meyvedir. Hem tatlı hem de ekşi tadı ile bilinen karadut aynı zamanda sağlığa da oldukça faydalı.
Karaduttan yapılan karadut özü ise, bu meyvenin faydalarından her mevsimde yararlanmamızı sağlıyor. Gelin, karadut özünün faydalarına birlikte bakalım!
Karadut Özünün Faydaları
Ateş düşürücü, ağrı kesici ve balgam söktürücü etkileri olan karadut özünün faydalarına bakalım…
Karadut özünün faydaları aşağıdaki gibidir:
- Karadutun lif içeriğinin yüksek olması sindirim sisteminin normal bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Bağırsak hareketlerini düzenler ve kabızlığı önler.
- Karadut, içeriğindeki demir sayesinde kırmızı kan hücrelerinin üretimini artırır. Bu sayede anemi (kansızlık) riskini azalttığı söylenir.
- Karadutun içeriğindeki antioksidanlar ve lifler kalp sağlığını destekler ve kolesterol seviyesini dengeler
- Karadut, C vitamini ve antioksidan yönünden zengin olduğu için ciltteki iltihaplanmaları azaltarak akne ve sivilce gibi problemlerin çözümüne yardımcı olur.
Karadut Özü Kan Yapar Mı?
Sağlığa çok sayıda faydası olan karadut, demir içerdiği için kan üretimini artırır. Kansızlığa iyi geldiği söylenmektedir. Ancak böyle bir durumda ilk olarak doktora danışmak gereklidir.
Karadut Özü Nasıl Tüketilir?
Karadut özünün birçok kullanım alanı var. Aşağıda karadut özünün nasıl tüketileceğine dair örnek verdik:
- Aç karnına bir tatlı kaşığı karadut pekmezi tüketebilirsiniz.
- Bir bardak karadut özüne içme suyu ekleyerek şurup haline getirip, içebilirsiniz.
- Dondurma, kek ve pasta yaparken karadut özü ekleyebilirsiniz.
- Farklı meyvelerle karıştırarak meyve suyu hazırlayabilirsiniz.
Karadut Özü Ne İşe Yarar?
Karadut özü bol miktarda antioksidan, demir ve C vitamini içerdiği için bağışıklık sistemini güçlendirir, kan şekerini düzenler, sindirim sistemini destekler ve kalp sağlığını korur.
Ayrıca cilt sağlığını iyileştirir, hafızayı güçlendirir, anti-inflamatuar etkiler gösterir.
Ancak kan sulandırıcı veya diyabet ilaçları kullanıyorsanız karadut özü tüketmeden önce bir doktorunuza danışmayı unutmayın.
Karadut Özü Çocuklara Verilir Mi?
Karadut özünün 1 yaşından küçük çocuklara verilmemelidir. 1 yaşından büyük çocuklara vermeden önce de doktorunuza danışmalısınız.
Karadut Özü Tarifi
Sağlığa birçok faydası olan karadut özünü evde de hazırlayabilirsiniz. Bunun için yapmanız gerekenleri şu şekilde:
Malzemeler:
- 1 kg taze karadut,
- 1-2 su bardağı toz şeker (isteğe bağlı olarak daha az veya daha fazla kullanabilirsiniz),
- 1 su bardağı su,
- Cam kavanoz,
Malzemeleri hazırladıktan sonra aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
1. Karadutları Temizleyin
Taze karadutları suyla yıkayarak temizleyin ve saplarını ayıklayın.
2. Karadutları Pişirin
Karadutları büyük bir tencereye koyun. Üzerine su ekleyin ve orta ateşte kaynamaya bırakın. Kaynamaya başladıktan sonra yaklaşık 15 dakika daha pişirmeye devam edin.
3. Şekeri Ekleyin
Karadutlar iyice yumuşadıktan sonra üzerine şeker ekleyin. Şeker tamamen eriyene ve karışımın kıvamı koyulaşana kadar kısık ateşte kaynatmaya devam edin.
4. Süzme İşlemi
Karışımın kıvamı koyulaştıktan sonra ince süzgeçle süzün. Süzme işlemi bittikten sonra, elde ettiğiniz karadut özünü temiz bir kaba alın.
5. Muhafaza Edin
Karadut özünü sıcakken cam kavanozlara doldurup kapağını sıkıca kapatın. Oda sıcaklığına geldiğinde buzdolabına koyarak saklayabilirsiniz.
Karadut Özü Zararları
Karadut özünün sağlığa pek çok faydası olsa dikkatli tüketilmediğinde zararlı olabilir. Karadut özünün potansiyel zararları şu şekilde:
1. Alerjik Reaksiyonlar
Karadut özü, bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Bunun sonucunda ciltte kaşıntı ve döküntü, mide bulantısı veya nefes darlığı gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Karadut özü tükettikten sonra beklenmeyen etkiler görülürse en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalısınız.
2. İlaç Etkileşimleri
Karadut özü, özellikle kan sulandırıcılar ve diyabet ilaçlarıyla etkileşime girdiğimde yan etkilere yol açabilir. Bu yüzden karadut özü tüketmeden önce doktorunuza başvurmalısınız.
3. Mide Rahatsızlıkları
Karadut özü sindirim sistemini desteklese de aşırı miktarda tüketildiğinde karın ağrısı, gaz veya ishal gibi rahatsızlıklarına yol açabilir. Bu yüzden günde en fazla bir tatlı kaşığı karadut özü tüketmelisiniz.
4. Hamilelik ve Emzirme
Karadut özünün hamilelik veya emzirme dönemlerindeki etkileri tam olarak bilinmediği için tüketmeden önce doktorunuza danışmalısınız.
Adeta bir sağlık deposu olan karadut özünün faydalarını sizler için listeledik!