İsrail'in siber saldırısı sonucu Hizbullah'ın iletişim için kullandığı çağrı cihazlarında patlamalar meydana geldi, 9 kişi hayatını kaybetti, 3 bine kişi yaralandı. Yaralılar arasından çok sayıda Hizbullah yöneticisi ve üst düzey komutanı olduğu da iddia edildi.

YÜZLERCE HİZBULLAH ÜYESİ YARALANDI

Reuters'a konuşan bir güvenlik kaynağı da Hizbullah'ın yüzlerce üyesinin, haberleşmek için kullandıkları çağrı cihazlarının patlaması sonucu ağır yaralandığını söyledi.

Thumbs B C Fba1Ec2F50F8Ef6877Bbf66F1Ba748E3

HİZBULLAH: EN BÜYÜK GÜVENLİK İHLÂLİ

İsminin açıklanmaması kaydıyla konuşan bir Hizbullah yetkilisi, çağrı cihazlarının patlatılmasının İsrail ile yaklaşık bir yıldır süren savaşta örgütün maruz kaldığı “en büyük güvenlik ihlali” olduğunu söyledi.

Başkent Beyrut'un güney banliyölerinde ambulanslar ilerlerken, bölge sakinleri patlamaların 30 dakikadan fazla sürdüğünü söyledi.

"PAGER" MERAK KONUSU OLDU

Lübnan ülke genelinde Hizbullah unsurlarının kullandığı çağrı cihazlarının patlatılması sonrası patlayan ve 'pager' olarak adlandırılan iletişim cihazları merak konusu oldu. 

Başlıksız 1-59

'PAGER' İLETİŞİM CİHAZLARI NEDİR VE NASIL ÇALIŞIR?

Lübnan resmi ajansı NNA’ya göre, İsrail’in "pager" isimli çağrı cihazlarına sızması sonucu çok sayıda Lübnanlı yaralandı. Patlayan cihazlar 1990'lı ve 2000'li yıllarda popüler olan, pager diye bilinen cihazlar. Hizbullah bu cihazları örgüt içi iletişimde kullanıyor. İddialara göre bu cihazların en son teslim edilenlerine patlayıcı düzenek yerleştirildi. Bu cihazlarla bir numaradan temasa geçince de cihazlar infilak ediyor.

ÇAĞRI CİHAZI NEDİR, NE İŞE YARAR?

Çağrı cihazı veya pager, alfanümerik veya sesli mesajları alan ve görüntüleyen kablosuz bir telekomünikasyon cihazıdır.

"KONUŞMAYIN" UYARISI

Lübnan'daki saldırılara ilişkin İsrailli resmi makamların sessizliği ise dikkati çekiyor. KAN'da yer alan haberde, Başbakanlık Ofisinden İsrailli bakanlara Lübnan'daki patlamalara ilişkin açıklama yapmamaları konusunda uyarı yapıldığı belirtildi.

İsrail’in Lübnan’daki çağrı cihazlarına sızıp patlatması sonucu yüzlerce kişinin yaralandığı bildirilmişti.

Whatsapp Image 2024 09 17 At 17 Dmfe

SİBER GÜVENLİK UZMANI OSMAN DEMİRCAN: İKİ FARKLI SENARYOYU KONUŞABİLİRİZ.

Siber güvenlik uzmanı Osman Demircan da Odatv'ye yaptığı açıklamada "Basına yansıyan görüntüler incelendiğinde iki farklı senaryoyu konuşabiliriz. Geçmişte, 2000'li yıllarda benzer çağrı cihazlarında yazılan virüslerin işlemcilerin daha fazla çalışmasına neden olarak patlamasına yol açtığı gibi bir durum yaşanmıştı. Bunun benzeri bir durum olabilir. Yani uzaktan müdahale ile sistemin daha hızlı çalışması, pillerinin veya işlemcilerinin patlamasına neden olup anlık zarar vermiş olabilir. Bu olası durumlardan bir tanesi. Ancak benim üzerinde durduğum durum, bu cihazların yöneticiler tarafından kullanılıyor olduğuna dair haberlerin de gelmiş olması. Yani hedefli bir saldırı olabilir. Özellikle yöneticiler katıldıkları toplantılarda genellikle çağrı cihazlarını, özellikle İsrail gibi bir tehdit varsa, almamaya çalışırlar. İçeride bir işbirlikçi bu cihazların içine çok küçük boyutlarda patlayıcılar yerleştirmiş olabilir. Bu da uzaktan sistemin hacklenerek patlatılmasına neden olmuş olabilir. Yapısal olarak bu boyuttaki bir cihazı ya belinizde ya da kalbinizin üzerinden taşırsınız; yani cebinizde ve bu da hayatınızı kaybetmenizle sonuçlanabilir. Bu anlamda iki farklı senaryoyu konuşabiliriz. Bilgiler geldikçe durum daha da netleşecektir" ifadelerini kullandı.

- ÇAĞRI CİHAZLARININ PATLATILMASI

Lübnan'da Hizbullah unsurlarının kullandığı çağrı cihazlarında eş zamanlı patlamalar yaşandı.

Sağlık Bakanlığı, ülke genelinde Hizbullah unsurlarının kullandığı çağrı cihazlarının patlatılması sonucu biri çocuk 9 kişinin hayatını kaybettiğini, 200 kadarı ağır yaklaşık 2 bin 800 kişinin yaralandığını açıkladı.

İsrail’den konuyla ilgili henüz bir açıklama gelmedi.

İsrail-Lübnan sınırında 8 Ekim 2023'ten bu yana süren çatışmalarda son günlerde gerilimin arttığı gözlemleniyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ