İsrail'in aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, 2025 yılında Filistinlilerin Batı Şeria'da inşa ettiğinden daha fazla binayı yıkacaklarını söyledi.

İsrail’in Kanal 7 televizyonuna göre, Smotrich bir toplantıda yaptığı konuşmada, işgal altındaki Batı Şeria'nın C bölgelerine dikkat çekerek, "2025, 1967'den bu yana ilk kez onların inşa ettiğinden daha fazla yıktığımız yıl olacak." ifadelerini kullandı.

Yıkım operasyonlarının tüm hızıyla sürdüğünü belirten Smotrich, "Tüm gücümüzle, daha fazla yıkımla devam ediyoruz. Çatışmanın özü toprağın kontrolüdür. Toprağı kim kontrol ederse onun geleceğini de o belirler." dedi.

İSRAİL'DEN BATI ŞERİA'DA YIKIM VE İNŞAAT YASAĞI TEHDİDİ

Smotrich, Tel Aviv hükümetinin İsrail'in kontrolündeki bölgelerde yıkımları artırmak ve Filistinlilerin inşaat yapmasını engellemek için çalışacağını belirtti. Smotrich, Filistin inşaatlarının tamamen yasaklanması ve İsrail'in bu topraklar üzerindeki kontrolünün yeniden sağlanması için çaba göstereceklerini vurguladı.

İsrail, 7 Ekim 2023'te Gazze Şeridi'ne yönelik başlattığı saldırıdan bu yana, 1967'den beri işgal altında olan Batı Şeria'yı ilhak etme hamlelerinin bir parçası olarak Yahudi yerleşim faaliyetlerini yoğunlaştırmış durumda.

Tüm bu gelişmeler, İsrail'in resmi makamlarından yapılan açıklamalarının, ilgili uluslararası meşruiyet kararlarını ihlal ederek ve hiçe sayarak Filistin devletinin kurulmasını reddetmesinin gölgesinde gerçekleşiyor. Birleşmiş Milletler, işgal altındaki Filistin topraklarında inşa edilen Yahudi yerleşim birimlerinin yasa dışı olduğunu ve İsrail-Filistin sorununu iki devletli çözüm ilkesine göre çözüm şansını zayıflattığını vurguluyor ve on yıllardır bunların durdurulması için çağrıda bulunuyor.

FİLİSTİNLİLERİN İNŞAAT İZNİ ALMASI NEREDEYSE İMKANSIZ

Filistinliler, İsrailli yetkililerin Batı Şeria’daki C bölgesinde izin alınmadan inşaat yapılmasını veya arazi ıslahını engellediğini ve ruhsat almanın neredeyse imkansız olduğunu belirtiyor.

1995'te imzalanan "Oslo 2" anlaşmasına göre Batı Şeria toprakları üç bölgeye ayrıldı. A bölgesi tamamen Filistin kontrolünde bulunuyor. B bölgesi, İsrail’in güvenlik kontrolü altında olup, sivil ve idari yönetimi Filistin yönetiminde. C bölgesi ise tamamen İsrail'in sivil, idari ve güvenlik kontrolünde. 2002'de Batı Şeria'nın yeniden işgal edilmesiyle birlikte Filistin yönetiminin bu bölgelerde fiili kontrolü kalmadı.

C bölgesinin yüzde 80’inden fazlası İsrail’in kontrolü altında bulunuyor. Daha önce doğal koruma alanı olarak sınıflandırılan ve daha sonra bu statüsü kaldırılarak C bölgesine dönüştürülen yüzde 3’lük alanda da İsrail yetkilileri binaların yıkılmasına dair emirler vermeye başladı.

Kaynak: AA