İsrail Enerji Bakanı Eli Cohen, İsrail Elektrik Şirketi'ne, İsrail'den kaçırılan 59 rehinenin hâlâ tutulduğu Gazze Şeridi'ne yönelik baskıyı artırmak amacıyla, Gazze Şeridi'ne verilen elektriği derhal kesmesi talimatını verdi.

Cohen, yayınladığı video bildirisinde, "Rehinelerin tamamının geri dönmesi için elimizdeki tüm araçları kullanacağız ve Hamas'ın 'ertesi gün' Gazze'de olmamasını sağlayacağız" dedi.

Bu duyuru, İsrail’in yaklaşık 2 milyon insanın yaşadığı Gazze'ye mal tedarikini tamamen durdurmasından bir hafta sonra geldi. İsrail, Hamas’ı ateşkesin ilk aşamasını uzatmaya ikna etmeye çalışıyor. Söz konusu ilk aşama geçen hafta sona ermişti. İsrail, Hamas’ın kalan rehinelerin yarısını serbest bırakması karşılığında kalıcı bir ateşkes müzakeresi yapmayı taahhüt etmeye hazır olduğunu belirtiyor.

ESİR TAKASI SÜRECİNDE İKİNCİ AŞAMA

Hamas ise daha zorlayıcı olan ikinci aşama müzakerelerine doğrudan başlanmasını talep ediyor. Pazar günü yaptığı açıklamada, Mısır arabuluculuğunda yürütülen son ateşkes görüşmelerinin herhangi bir değişiklik olmadan sona erdiğini ve ateşkesin ikinci aşamasının derhal başlatılması gerektiğini yineledi.

İsrail Enerji Bakanı’nın İsrail Elektrik Kurumu’na gönderdiği yeni talimat, Gazze'ye elektrik satışının durdurulmasını emrediyor.

Gazze, savaş nedeniyle büyük ölçüde tahrip olmuş durumda ve bölgedeki enerji ihtiyacının bir kısmı jeneratörler ve güneş panelleriyle karşılanıyor.

Kaynak: Haber Merkezi