İsrail ordusu ile Hizbullah arasında bugün sabah saatlerinde ateşkes yürürlüğe girdi. ABD başkanı Biden, Beyaz Saray'da yaptığı konuşmada, anlaşmanın "düşmanlıkların kalıcı olarak sona erdirilmesi amacıyla tasarlandığını" belirtti. İsrail ve Lübnan liderleriyle konuştuğunu ve her iki ülkenin de "yıkıcı çatışmayı sona erdirmek" için ABD'nin önerisini kabul ettiğini ifade etti.

İsrail Güvenlik Kabinesi, salı günü anlaşmayı 10'a karşı 1 oy çoğunluğuyla onayladı. İsrail Başbakanlık ofisi, ABD’ye bu sürece dahil olduğu için teşekkür etti.

60 günlük ateşkesin, BM Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı Kararı'nı uygulamayı amaçladığı ve bunun kalıcı bir barışın temelini oluşturabileceği umuluyor.

1701 sayılı karar, İsrail ve Lübnan arasında 2006’da yaşanan 34 günlük savaşı sona erdirmek için kabul edilmiş ve bölgeye yaklaşık yirmi yıl boyunca görece bir sükûnet sağlamıştı. Bu durum, 7 Ekim'de Hamas'ın İsrail'e saldırmasının ardından Hizbullah’ın Hamas'a destek amacıyla İsrail’e saldırmasıyla bozuldu. Bölgede bir yılı aşkın süredir sınır çatışmaları devam etmekte.

Üst düzey bir ABD yetkilisi, salı günü yaptığı açıklamada anlaşma yürürlüğe girdiğinde İsrail güçlerinin hemen çekilmeyeceğini, ancak anlaşmanın şartları gereği 60 gün içinde bunu gerçekleştirmeleri gerektiğini söyledi. Bu süre zarfında, Hizbullah'ında İsrail-Lübnan sınırından yaklaşık 40 kilometre uzaklaşması bekleniyor.

Ateşkes oylamasından saatler önce, İsrail, Beyrut’a yönelik saldırılarını önemli ölçüde artırarak ilk kez sadece Hizbullah’ın yoğunlukta olduğu güney banliyölerini değil şehrin merkezi bölgelerini de hedef aldı. Lübnan Sağlık Bakanlığı’na göre, Beyrut’un merkezine düzenlenen saldırılarda en az 10 kişi hayatını kaybetti.

Biden’ın açıklamasının hemen ardından, İsrail askeri sözcüsü Avichay Adraee, Beyrut’un güney banliyölerindeki Bourj Al-Barajne ve Ghbaire’deki üç bina için tahliye uyarıları yaptı.

Salı akşamı önceden kaydedilmiş bir televizyon konuşmasında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hizbullah’ın İsrail’in saldırısından sonra “artık eskisi gibi olmadığını” söyledi ve ateşkesi sürdürmesinin üç nedenini açıkladı.

Birincisi, İsrail’in “İran tehdidine odaklanmasına” olanak tanımak, dedi. İkincisi, silah ve mühimmat tedarikindeki “büyük gecikmeler” nedeniyle tükenen askeri güç ve ekipmanları yenilemek. Üçüncüsü ise, "Hamas’ı Gazze’de yalnız bırakmak" ve Hizbullah’ın onunla birlikte savaşmasını engellemek.

Bu anlaşma, ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsünün “son derece sinir bozucu” olarak nitelendirdiği aylarca süren müzakerelerin ardından önemli bir dönüm noktası olsa da, kalıcı bir barışa yol açıp açmayacağı henüz net değil.

Birleşmiş Milletler 1701 Sayılı Kararı Nedir?
2006 yılında İsrail ile Hizbullah arasındaki savaşı sona erdiren BM Güvenlik Konseyi kararıdır. Bu karar, Lübnan'da bulunan Litani Nehri'nin güneyinde yalnızca Lübnan ordusu ile BM barış gücü (Lübnan'daki BM Geçici Gücü - UNIFIL) birliklerinin bulunmasını şart koşar.

Karar ayrıca, İsrail’in Lübnan topraklarına kara, deniz veya hava yoluyla müdahalesini yasaklamaktadır. Sözde "Mavi Hat" ise 2000 yılında, İsrail’in güney Lübnan’daki işgalinin sona ermesinin ardından BM tarafından belirlenmiş ve şu anda iki ülke arasında fiili sınır olarak hizmet vermektedir.

Editör: Yusuf EMİNİ