Ülkemizde ne yazık ki çocuk ve kadınlara yönelik şiddet her geçen gün artıyor. Narin, SIla, Rojin o kadar sık kötü haber geliyor ki... Hal böyle olunca pek çok kişi 'idam cezası gelecek mi? sorusunun cevabını araştırıyor. İşte, gelişmeler...

Mustafa Destici: İdam kaçınılmaz

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici,Türkiye şartlarında idamın mecburiyet olduğunu söyledi. Destici, Malatya merkezli depremden etkilenenlere geçmiş olsun dileklerini ileterek, Van'da kaybolduktan 18 gün sonra dün Van Gölü sahilinde cansız bedeni bulunan üniversite öğrencisi Rojin Kabaiş'in ölümüne değindi. Destici, "Bu kaybın 18 gün sonrasında karşılaştığımız hadisede, ülkemizde kimsenin aklına doğal ölümün gelmemesi, başlı başına, içinde bulunduğumuz güvensizlik ortamının bir yansıması. Yıllardır, karşı karşıya kaldığımız tüm korkunç cinayetlerden sonra aynı cümleyi söylüyor, tartışılmasına hala anlam veremediğimiz şu doğrunun kabul edilmesi için mücadele ediyoruz. 'Bir suçu engelleyemiyorsanız, yapmanız gereken ilk iş, o suça dair cezaları gözden geçirmektir.' Bunu ilk dile getiren ben oldum, Büyük Birlik Partisi oldu. Defalarca söyledik, bir şeyler değişene kadar da söylemeye devam edeceğiz. Yürürlükte olan infaz sisteminin değişmesi gerekiyor. Adli kontrol şartıyla serbest bırakma uygulamaları, yeni suçların önünü açıyor. Mahkemelerde uygulanan iyi hal indirimleri, adalet sistemimize duyulan güveni yerle bir ediyor. İşlenen çok sayıda suç için yasalarda belirlenen cezalar yeterli değil. Ağır suçların kısa infaz süreleri ve şartlı tahliyeler, suçun mağdurları başta olmak üzere, milletimizin tümünde adalet duygusunu sarsıyor, yeni suçlara zemin hazırlıyor. Bu gerçekleri yüzlerce kez, binlerce kez ifade ettik. İdam cezası, bugünün Türkiye’si için bir mecburiyettir" dedi.

Fatih Erbakan'dan idam cezası açıklaması


Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, "Narin Güran cinayeti sonrasında bu gibi cinayet vakalarının önüne geçilebilmesi için idam cezasının da caydırıcı bir ceza olarak mutlaka Türkiye Büyük Millet Meclisinin gündemine alınması gerekiyor" dedi.

Türkiye’de İdam Cezası Ne Zaman Kaldırıldı?

Türkiye'de idam cezası, Osmanlı döneminden itibaren uzun süre uygulandı. Cumhuriyet döneminde ise 1920'den 1984 yılına kadar toplamda 712 kişi idam edildi. Bu süreçte önemli idamlar arasında, Menemen olayına karışanların ve Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan gibi isimlerin idamları bulunmaktadır.

Son infaz, 25 Ekim 1984’te Burdur Cezaevi’nde gerçekleştirildi. Hıdır Aslan isimli hükümlü, 12 Eylül darbesi sonrası yasadışı bir örgütün üyesi olduğu için idam edildi. Bu infazdan sonra Türkiye'de bir daha idam cezası uygulanmadı. Ancak, bu cezanın tamamen kaldırılması süreci, Avrupa Birliği uyum yasaları kapsamında ilerledi. 2002 yılında barış zamanlarında idam cezası kaldırıldı ve nihayet 2004 yılında Anayasa’dan tamamen çıkarıldı​.

Türkiye’de İdam Cezasına Geri Dönüş Tartışmaları

Zaman zaman idam cezasının geri getirilmesi ile ilgili siyasi tartışmalar ortaya çıksa da, bugüne kadar yasal anlamda ciddi bir adım atılmamıştır. İdam cezası konusunda kamuoyunda farklı görüşler bulunsa da, Türkiye’nin Avrupa Birliği sürecindeki yükümlülükleri ve uluslararası insan hakları normları bu konuda engelleyici faktörler olarak öne çıkmaktadır.

Dünyada İdam Cezası Uygulayan Ülkeler

Dünyada 2024 yılı itibarıyla 55 ülkede idam cezası halen uygulanıyor. İşte bu ülkelerin tam listesi:

Afganistan

Antigua ve Barbuda

Bahamalar

Bahreyn

Bangladeş

Barbados

Beyaz Rusya

Belize

Botsvana

Çin

Komor Adaları

Küba

Demokratik Kongo Cumhuriyeti

Dominika

Mısır

Etiyopya

Gambiya

Guyana

Hindistan

Endonezya

İran

Irak

Jamaika

Japonya

Ürdün

Kuveyt

Lübnan

Lesotho

Libya

Malezya

Myanmar

Nijerya

Kuzey Kore

Umman

Pakistan

Filistin

Katar

Saint Kitts ve Nevis

Saint Lucia

Saint Vincent ve Grenadinler

Suudi Arabistan

Singapur

Somali

Güney Sudan

Sudan

Suriye

Tayvan

Tayland

Trinidad ve Tobago

Uganda

Birleşik Arap Emirlikleri

Amerika Birleşik Devletleri

Vietnam

Yemen

Zimbabve

Bu ülkeler arasında en fazla idam cezası uygulayan ülkeler Çin, İran, Suudi Arabistan, ve Amerika Birleşik Devletleri olarak dikkat çekiyor. Çin, en fazla idamın gerçekleştiği ülke olarak öne çıkarken, birçok ülkede idam cezaları büyük oranda uyuşturucu suçları ve terörle mücadele kapsamında uygulanmaktadır.

İdam Cezası Hangi Suçlar İçin Uygulanıyor?

Dünyada idam cezası genellikle cinayet, terörizm, casusluk ve uyuşturucu kaçakçılığı gibi ağır suçlar için uygulanmaktadır. İslam hukukuna göre şeriatla yönetilen ülkelerde ise zina, irtidat (dinden dönme) gibi dini temelli suçlar için de idam cezası verilebilmektedir​

Kaynak: Haber Merkezi