Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen, eski savcı Zekeriya Öz, bazı gazeteciler, jandarma ve eski emniyet görevlilerinin de aralarında bulunduğu 78 sanık hakkında açılan davada, Yargıtay'ın bozma kararının ardından 15 sanık yeniden yargılandı. Mahkeme, 8 sanığı "Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin anayasal düzenini ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan, 1 sanığı da "tasarlayarak kasten öldürme" suçundan müebbet hapse mahkum edildi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, tutuklu sanık Muharrem Demirkale mahkeme salonunda, diğer bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklar ise Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.

Duruşmada, Dink ailesinin avukatı Havva Hülya Deveci de hazır bulundu.

Sanık Muharrem Demirkale savunmasında herhangi bir örgütle bağlantısı olmadığını ve davanın bir "kumpas" olduğunu iddia etti. Son sözü sorulan sanıklar beraat ve tahliye talebinde bulundu.

9 SANIĞA MÜEBBET

Mahkeme heyeti, sanıklar Bekir Yokuş, Gazi Günay, Okan Şimşek, Ali Öz, Mehmet Ayhan, Onur Karakaya, Osman Gülbel ve Hasan Durmuşoğlu'nu "Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin anayasal düzenini ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan ayrı ayrı müebbet hapis cezasına çarptırdı.

Sanık Muharrem Demirkale, "tasarlayarak kasten öldürme" suçundan müebbet hapse mahkûm edilirken, sanık Yavuz Karakaya "tasarlayarak kasten öldürmeye yardım" suçundan 12 yıl 6 ay, Bekir Yokuş ise aynı suçtan 10 yıl hapis cezası aldı.

Sanık Veysal Şahin'e "ihmali davranışla adam öldürmek" suçundan 15 yıl hapis cezası verilirken, aynı sanığın "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" ve "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlarından beraatine karar verildi.

Heyet, sanıklar Okan Şimşek, Gazi Günay ve Onur Karakaya'nın "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan hüküm kurulmasına yer olmadığına karar verdi. Ancak sanık Gazi Günay "tasarlayarak kasten öldürme" suçundan 25 yıl, sanıklar Ali Öz ve Okan Şimşek ise "kasten öldürme" suçundan 25'er yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Mehmet Ayhan, Onur Karakaya ve Hasan Durmuşoğlu "kasten öldürme" suçundan 12 yıl 6 ay, Osman Gülbel ise 16 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Sanıklar Volkan Şahin, Şükrü Yıldız ve Mehmet Ali Özkılınç tüm suçlardan beraat ederken, firari sanık Faruk Sarı’nın dosyası ayrıldı.

Mahkeme, tutuklu bulunan 5 sanığın bu hallerinin devamına, sanıklar Onur Karakaya, Bekir Yokuş ve Mehmet Ayhan'ın ise hükümle birlikte tutuklanmasına karar verdi.

DAVANIN GEÇMİŞİ

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, 26 Mart 2021’de görülen davada, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen, eski savcı Zekeriya Öz ve dönemin bazı emniyet ve jandarma görevlilerinin de aralarında bulunduğu 78 sanık hakkında hüküm vermişti.

Mahkeme, dönemin kamu görevlilerinden Ramazan Akyürek ve Ali Fuat Yılmazer'in de aralarında bulunduğu 26 sanığı 3 yıl 4 ay ila ağırlaştırılmış müebbet hapis arasında değişen cezalarla mahkûm etmişti. Eski İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun ve dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah’ın da aralarında olduğu 39 sanık ise beraat etmişti.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, 21 Haziran 2023’te, eski emniyet müdürleri Ali Fuat Yılmazer ve Ramazan Akyürek’e "tasarlayarak kasten öldürme" suçundan verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezalarını onamış, diğer sanıklar hakkında verilen bazı cezaları ise az bularak bozmuştu.

Bozma kararı sonrası, aralarında eski subay Muharrem Demirkale, eski Trabzon İl Jandarma Komutanı Ali Öz ve Osman Gülbel’in de bulunduğu 15 sanık yeniden yargılanmıştı.

Öte yandan, Dink cinayetine ilişkin dönemin Trabzon Emniyet İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde görev yapan eski polis memurları Hasan Durmuşoğlu, Mehmet Ayhan, Onur Karakaya ve Osman Gülbel hakkında açılan yeni dava da bu dosyayla birleştirilmişti.

İddianamede, sanıkların ihmalleri sonucu Dink’in öldürülmesine neden oldukları belirtilmiş, "kasten öldürme" suçundan aldıkları cezaların Yargıtay tarafından onandığı ve ayrıca "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan da ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmaları talep edilmişti.

Kaynak: AA