Hollanda’da Koalisyon hükümeti, yaklaşık 138 sayfalık kabine programını kamuoyuna sundu. Programın en dikkat çeken yönü ise göçmen sorununa yönelik alınması planlanan sıkı tedbirler oldu.

OLAĞANÜSTÜ HAL YETKİSİ KULLANILACAK

Programda, göçmen sorununa karşı Yabancılar Kanunu’nda bulunan "olağanüstü hal ilan etme" yetkisinin devreye sokulmasının planlandığı belirtildi. Bu yetki, hükümetin savaş, afet ya da pandemi gibi acil durumlarda meclise danışmadan karar alabilmesine olanak sağlıyor. Ancak bu uygulama, Danıştay’ın incelemesine sunulacak.

GÖÇ POLİTİKALARINDA SERTLEŞTİRME GELİYOR

Hükümet, olağanüstü hal rejimi ile bakanlar kuruluna meclise danışmadan yasal düzenleme yapma yetkisi vermeyi hedefliyor. Bu kapsamda, aile birleşimi hakkından yararlanmak isteyenlerin en az iki yıldır bir konutta ikamet ediyor ve düzenli bir gelir sahibi olma şartı getirilecek. Ayrıca, 18 yaşını geçen çocuklar için aile birleşimi hakkı tanınmayacak.

Yeniden yapılan iltica başvuruları daha sıkı bir incelemeden geçecek ve duruşmalara ya da randevulara katılmayan sığınmacıların başvuruları reddedilebilecek. Ayrıca, oturum izni olmayan göçmenlerin zorla sınır dışı edileceği de programda yer aldı.

SINIR KONTROLLERİ GÜÇLENDİRİLECEK

Programda, Hollanda'nın sınır kontrollerini artırmak istediği ve süresiz oturum hakkı kazanmak için gerekli olan 5 yıllık kesintisiz oturum şartının 10 yıla çıkarılacağı belirtildi. Hükümet, göçmenlerin zorunlu olarak belediyelere dağıtılması uygulamasına da son verecek.

DANIŞTAY KARARI BEKLENİYOR

Başbakan Dick Schoof, düzenlenen basın toplantısında göç ve iltica düzenlemelerini daha sıkı hale getirmeyi amaçladıklarını ifade etti. Olağanüstü hal ilanı için Danıştay’ın kararının bekleneceğini belirten Schoof, bu incelemenin 6 ila 8 hafta sürebileceğini söyledi.

Olağanüstü halin sona ereceği tarihe dair net bir karar verilmediğini belirten Schoof, "Göçmen akını azaldığında ve halk yeniden normalleştiğini hissettiğinde bu olağanüstü durum sona erecek" dedi.

GÖÇMEN KRİZİNE KARŞI ACİL ÇÖZÜM

Göç ve İltica Bakanı Marjolein Faber, yeni programda uygulanacak politikaların şimdiye kadar ki en katı iltica politikaları olacağını vurguladı. Faber, "Sığınmacı krizinin etkilerini halk her gün hissediyor. Seçmenler bize açık bir yetki verdi, bu yüzden sığınmacı akınını derhal azaltmamız gerekiyor." dedi.

Faber, Avrupa’da göç konusunda benzer düşünen ülkelerle iş birliği yapılarak sınır güvenliğinin artırılacağını da belirtti.

AB GÖÇ DÜZENLEMELERİNDEN ÇEKİLME

Hollanda Başbakanı Dick Schoof, Hollanda’nın AB göç düzenlemelerinden çekilme sürecini başlatacağını duyurdu. Gelecek hafta Brüksel’e resmi başvurunun yapılacağı ve kabinenin AB’nin iltica ve göç politikalarından çıkma talebini ileteceği açıklandı.

Kaynak: AA