Kırgız Sivil Havacılık Otoritesi'nin (KGSCAA) Nisan 2024'te yayımladığı Orta Asya Bölgesel Bağlantılar Programı'nın üçüncü aşamasına ait ihalede, Engel Tanımlama ve Analiz Yazılımı bölümünü Havacılık Bilgi Sistemleri alanında dünya çapında faaliyet gösteren Haritaevi Havacılık Mühendislik AŞ kazandı. Yaklaşık iki ay süren bu proje kapsamında, uçuş emniyeti en üst düzeye çıkarıldı ve havacılık operasyonları daha verimli hale getirildi.

 MANUEL ANALİZ

Ortaya konulan yazılım, havalimanları, hava trafik kontrol birimleri ve havayolları gibi tüm paydaşlar açısından fiziksel engellerin etkin yönetilmesine imkan veriyor. Yazılımın KGSCAA bünyesinde kullanılması, sistemi kullanan uzmanların katkılarıyla ICAO (Uluslararası Sivil Havacılık Kurumu) standartlarında engel yönetimini kolaylaştırıyor, havalimanları için manuel analizlerin otomasyonunu ve hızlandırılmasını sağlıyor.

Projenin odak noktası, havalimanları çevresinde yer alan doğal veya insan yapımı engellerin izlenmesi, engellerin kritik standart yüzeylerle etkileşimlerinin analiz edilmesi ve etkin şekilde 3 boyutlu olarak yönetilmesinden oluşuyor. Çevredeki yapılaşmaların kontrollü olarak gelişmesine destek olmak da projenin bir parçası. Yazılım, havalimanının emniyetli ve etkin işletilmesini desteklemek amacıyla otoritelerin kullanımı için tasarlandı.

Oluşturulan sistem, birçok temel fonksiyonla donatıldı ve bu fonksiyonlar sayesinde 2 boyutlu ve 3 boyutlu harita veya tablo görselleştirme işlemleri gerçekleştirilebiliyor. Sistemde, birden fazla koordinat referans sisteminin kullanılabilmesi, operasyonel esneklik sağladı. Kırgız Sivil Havacılık Otoritesi (KGSCAA) için geliştirilen teslimatta ise 2 farklı API (Uygulama Programlama Arayüzleri) ile harici entegrasyonlar başarılı bir şekilde gerçekleştirildi. Sistem geliştirilirken, ICAO'nun (Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü) belirlediği standartlar ve yerel standartlar dikkate alındı. Özellikle ICAO Annex 14 Volume I, ICAO PANSAIM (Doc 10066) ve ICAO EUR Doc 015 gibi önemli uluslararası standartlar başlıca referanslar arasında yer aldı.

Projede, Haritaevi'nin çoğunluğu yüksek lisans düzeyinde olan eğitimli 7 kişilik uzman ekibiyle 2 ay boyunca çalışıldı. Haritaevi, kısa sürede teknolojilerinin uyarlanması, teslimi ve eğitimi gibi birçok aşamayı zamanında, eksiksiz ve hatta teknik gereksinimlerin de üzerinde bir şekilde tamamladı. Kırgız Sivil Havacılık Otoritesinin konuyla ilgili 10 teknik personeline 2 günlük hibrit eğitim sağlandı. Proje, Haritaevi'nin kendi yazılımı olan ObstacleAnalyze ürününün özelleştirilmiş bir versiyonu kullanıma açılarak tamamlandı.

Kırgız Sivil Havacılık Otoritesinin profesyonelliği ve ilgisi, projenin başarılı sonuçlanmasına katkıda bulundu. Bu projenin, Asya'nın genelindeki havacılık yazılımı ve teknolojileri alanındaki ilerlemeleri destekleyeceği belirtiliyor.

Kaynak: AA