New York Times / Siena College ABD başkanlık seçimleri için yeni bir anket yayınladı. Pazartesi’den Perşembe’ye kadar yayında kalan ankete göre Kamala Harris, Pensilvanya, Winconsin ve Michigan gibi önemli eyaletlerde Donald Trump’ın önüne geçti.

Anketin hata payları dikkate alındığında sonuç değişebilir ancak güncel verilere göre üç eyaletin toplamında Harris önde ilerliyor.

Wisconsin eyaletinde Harris, dört puanla Trump’ın önüne geçti. Pensilvanya eyaletinde ise üç puanla liderlik yine Harris’te ancak Michigan’da Trump’ın üç puan gerisinde kaldı.

Times /Sieana anketine göre ise Trump ve Harris başa baş ilerliyor. Başkan Joe Biden’ın Temmuz ayında başkanlık yarışından çekilmesinden kısa süre sonra Harris, yarışın durumunu tamamen değiştirdi. Trump, Biden’la rekabetin daha kolay olduğunu düşünüyordu. Harris’in oyuna dahil olması, Trump açısından işleri zorlaştırdı.

Harris, adaylığını açıkladıktan sonra Demokrat Parti’nin geçmişte kaybettiği oy oranının büyük kısmını geri kazandı. Hatta bazı bölgelerde Trump’ın önüne geçti.

Trump’ın ekibi Cumartesi günü bir yazı yayınlayarak Times/Siena anketlerini eleştirdi. Ekip, Times/Siena anketlerinin kayıtlı seçmenler arasında Trump’a olan desteğin olduğundan daha az şekilde gösterildiğini iddia etti.

Cumhuriyetçi Parti anketörleri, Trump’a olan desteği azaltmak amacıyla kamuoyuna açıklanan anketlerin yanlış sonuç yayınladığını söylediler.

Times/Siena anketine göre Trump, sadece ekonomi yönetimi konusunda Harris’in dokuz puan önünde. Çünkü ABD seçmenleri için ekonomi, en önemli konular arasında yer alıyor.

Kamala Harris, seçimi kazanması halinde hizmet ve konaklama sektöründeki bahşişlerden alınan vergileri kaldıracağının sözünü verdi. Aynı sözü Haziran ayında Donald Trump da vermişti.

Donald Trump, daha önce kendisinin dile getirdiği vaadi Kamala Harris’in de sunmasını, sosyal medya hesabından eleştirdi. Trump, Truth Social’da yayınladığı gönderisinde, “Harris hiç hayal gücüne sahip değil. Bunu BAHŞİŞLERDEN VERGİ YOK diyerek TAKLİTÇİLİK yapmasından anlıyoruz ifadesini kullandı.

Her iki aday da bu vaadi rekabetin en çetin yaşandığı Nevada eyaletindeki mitinglerinde dile getirdiler. Nevada, iş gücünün dörtte birinin konaklama sektöründe çalıştığı bir eyalet olmasıyla öne çıkıyor.

ABD’li ekonomistler ve bütçe uzmanları ise bu vaadin federal geliri zorlayacağını ve düşük gelirli çalışanların vergi yükünde amaçlandığı kadar bir hafifleme olamayacağını belirttiler.

İki aday da Amerika’daki çalışan aileler için mücadele edeceğini açıkladı. Bakalım seçmen hangi adayın sözüne güvenip destek verecek.

Kaynak: HABER MERKEZİ