MERKEL KARARI DESTEKLEMİYORUZ
Almanya Başbakanı Angela Merkel, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması kararını desteklemediklerini açıkladı.
Hükümet sözcüsü Steffen Seibert sosyal medya hesabından Merkel'in, ''Almanya hükümeti ABD'nin Kudüs tutumunu desteklemiyor. Çünkü Kudüs’ün statüsü iki-devletli çözüm çerçevesinde belirlenmelidir'' ifadesini paylaştı.
MACRON: KARAR ENDİŞE VERİCİ
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ABD'nin tek taraflı olarak alacağı kararın endişe verici olduğunu ifade etti. Endişelerini telefonda Donald Trump'a ileten Macron, Kudüs'ün statüsünün, Filistin ve İsrail arasındaki barış görüşmelerinde ele alınması gerektiğini vurguladı.
BM Genel Sekreteri Guterres, "Kudüs, BMGK ve BM Genel Kurul kararları temel alınarak, iki taraf arasında doğrudan görüşmeler yoluyla en son çözülmesi gereken bir konudur" değerlendirmesinde bulundu.
MOGHERİNİ: ENDİŞE DUYUYORUZ
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımasıyla ilgili açıklamasından dolayı ciddi endişe duyduklarını belirtti.
Mogherini, yaptığı yazılı açıklamada, AB'nin tutumunun değişmediğini ifade ederek, müzakereler yoluyla iki tarafın da beklentilerini karşılayacak şekilde ve Kudüs'ün gelecekte iki devletin de başkenti olmasını sağlayan bir çözümün bulunması gerektiğini vurguladı.
Gerginliğin engellenmesi için AB'nin sahada ve bölgedeki tüm taraflara itidal çağrısında bulunduğunu kaydeden Mogherini, direkt ve anlamlı müzakerelerin başlatılması için ortam oluşturulmasına odaklanılması gerektiğinin altını çizdi.
ARAP ÜLKELERİNDEN ABD'NİN KUDÜS KARARINA TEPKİLER
Katar, Lübnan ve Mısır, ABD Başkanı Trump'ın, Kudüs'ün İsrail'in başkenti olarak tanıma kararına tepki gösterdi.
Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, ABD Başkanı Donald Trump'ı, "ülkesinin büyükelçiliğini Kudüs'e taşımasının tehlikeli yansımaları olacağı" yönünde uyardı.
Katar resmi ajansı QNA'nın haberine göre, Şeyh Temim, kendisini telefonla arayan ABD Başkanı Trump'a, attığı bu adımın (Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması) Ortadoğu'da durumu daha fazla karmaşık hale getireceğini ve bölgedeki güvenlik ile istikrarı olumsuz yönde etkileyeceğini belirtti.
Şeyh Temim görüşmesinde, ülkesinin, başkenti Kudüs olan ve 1967 sınırlarında bir Filistin devletinin kurulmasını garanti altına alan, iki devletli çözüm esasına dayalı, Arap barış girişimi ve uluslararası kararları temel alan Filistin davasına yönelik tutumuna vurgu yaptı.
ABD Başkanı Trump, bu akşam düzenlediği basın toplantısında, BM Güvenlik Konseyi'nin 1980 yılında İsrail'in Doğu Kudüs'ü ilhak ederek başkent ilan etmesini geçersiz sayan 478 sayılı kararına rağmen, "Kudüs'ü resmen İsrail'in başkenti olarak tanıma zamanı geldi." ifadesini kullanmıştı.
Trump, ayrıca Dışişleri Bakanlığına, ülkesinin Tel Aviv'deki büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınması için hazırlıklara başlaması talimatı verdiğini açıklamıştı.
LÜBNAN'DAN ABD'NİN KARARINA KINAMA
Lübnan Başbakanı Saad Hariri ve Dışişleri Bakanlığı, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması kararını kınarken, Cumhurbaşkanı Mişel Avn da Trump'ın kararına tepki gösterdi.
Hariri, sosyal medya aracılığıyla yaptığı açıklamada Trump'ın kararının kabul edilemez olduğunu ve Filistin halkıyla dayanışma içinde bulunduklarını kaydetti.
MISIR KARARI KINADI
Mısır Dışişleri Bakanlığınca yapılan yazılı açıklamada, "Mısır, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması ve büyükelçiliği Kudüs'e taşıması kararını kınamaktadır. Uluslararası sözleşmelere aykırı bu tür tek taraflı adımlar Kudüs'ün işgal altında olduğu şeklindeki yasal durumunu ve statüsünü değiştirmeyecektir." ifadelerine yer verildi.
Açıklamada, söz konusu kararın Filistin ve İsrail arasında başlaması hedeflenen barış görüşmelerini ve bölge istikrarını olumsuz etkileyeceği kaygısı dile getirildi.
ABD’nin kararına El-Ezher'den de tepki geldi. El-Ezher Şeyhi Ahmed et-Tayyib, gelecek ocak ayında Kudüs ile ilgili uluslararası bir konferans düzenlenmesi çağrısında bulundu.