1-Eılean Donan Şatosu / İskoçya

Eilean Donan, İskoçya'nın batı Highlandlarında yer alan Loch Duich koyunda küçük bir adadır. Bir üst geçit ile ana karaya bağlı olan ada, Dornie köyüne yaklaşık yarım mil uzaklıktadır. "Donnan Adası" anlamına gelen Eilean Donan, ismini 617 yılında yakılarak öldürülen Eigg'li Donnan adlı bir Kelt azizden almaktadır. Ada, üzerinde inşa edilmiş olan göz alıcı kalenin yaygın biçimde görüntülenmesiyle daha da tanınır hale gelmiştir.

2- El Hamra Sarayı/ İspanya

El Hamra Sarayı İspanya'nın Granada şehrinde bulunuyor. Darro Nehri kıyısında dağlarla ve ağaçlarla çevrili bölgeye ulaşım oldukça güç. Saray, şehrin en eski yapıtlarının başında geliyor. Saray, içinin hassas güzelliğini kırmızı tonlarında duvarları ile saklıyor.

Başlangıçta bir askeri bölge olarak tasarlanan El Hamra,13. yüzyılın ortalarında, Nasrid krallığının kurulmasından ve ilk sarayın kurucu kralı Muhammed ibn Yusuf tarafından inşa edilmesinden sonra, Granada'nın kraliyet ikametgahı ve mahkemesi oldu.

Kelime anlamı olarak El Hamra, ''kırmızı, kırmızı kale anlamına gelmektedir.

3-Taj Lake / Hindistan

Eskiden Jag Niwas olarak bilinen Taj Lake,beyaz taştan inşa edilmiş 83 oda ve süitten oluşan bir oteldir. Rajasthan, Udaipur'daki Pichola Gölü'ndeki Jag Niwas Adası'nda dört dönümlük doğal bir temel üzerine inşa edilmiştir. Otel, misafirlerini şehirden otele götüren sürat teknesi imkanı sunmaktadır. Eşsiz konumu nedeniyle bu otel, Hindistan'ın ve dünyanın en romantik oteli olarak kabul edilmiştir.

Mewar kraliyet ailesinin geleneğinden gelen Maharana Jagat Singh II'nin önderliğinde 1743'ten 1746'ya kadar inşa edilmiştir. Daha önce bir kraliyet yazlığı olarak inşa edilmişti ve başlangıçta yapımcısı tarafından Jag Niwas veya Jan Niwas olarak adlandırılmıştı.

Bu sarayın en özel yanı doğuya doğru inşa edilmiş olmasıdır. Bunun arkasındaki amaç, sakinlerin sabahın erken saatlerinde yükselen güneşe ibadet edebilmeleriydi.

4-Gülistan Sarayı / İran

Gülistan Sarayı, İran'ın başkenti Tahran'ın güneyinde, Erg Meydanı'nın yakınında eski Tahran surlarının sınırları içerisinde Kaçar Hanedanı dönemine ait bir saray.

Sarayın inşasına Türk Safevi hanedanından olan I. Tahmasp zamanında başlanmış ve zamanında İran Türk hanedanı Kaçar Hanedanı'nın şahlarının ikametgahı olarak kullanılmıştır.

Pehlevi Hanedanı döneminde resmi törenler ve yabancı heyetlerin üyelerinin ikameti için kullanılan bu saray günümüzde müze olarak kullanılmaktadır.

5-Potala Sarayı / Çin

Potala Sarayı, Çin'in Tibet Özerk Bölgesi'nde yer alan Lhasa'da yer almaktadır.

Tarihi kayıtlara göre, bölgede yer alan ilk yapı, 7. yüzyılda hüküm süren Tubo Krallığı'nın kralı Songzanganbu döneminde inşa edildi. İlk yapıldığı zamanlarda Kızıl Dağ Sarayı adı anlamında Hongshan Sarayı adı ile adlandırıldı. 9. yüzyılda Tubo Krallığı'nın yıkılmasıyla Hongshan Sarayı da yıkıldı.[1]

1645 yılında Beşinci Dalay Lama, Hongshan Sarayı'nın bulunduğu yere yeni bir saray yapılması talimati verdi. 1645 yılından itibaren 300 yıl süre ile sürekli eklemeler yapılarak tamamlanan yapı, günümüzde Potala Sarayı adı ile anılmaya başlandı.

Potala Sarayı, 1994 yılında UNESCO tarafından Dünya mirası olarak ilan edilmiştir.