2022 yılı Ekim ayındaki başkanlık seçimlerini kaybeden Jair Bolsonaro'nun destekçileri, seçim sonuçlarına itiraz ederek protesto eylemleri düzenlemişti. Bu eylemler sırasında, 8 Ocak 2023 tarihinde Ulusal Kongre binasına yapılan saldırıya ilişkin dava sonuçlandı. Brezilya Federal Yüksek Mahkemesi (STF) tarafından yapılan açıklamaya göre, 51 yaşındaki Aecio Lucio Costa Pereira adlı kişi, 5 ayrı suçtan dolayı 17 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ayrıca Pereira'nın diğer suçlu sanıklarla birlikte Planalto Sarayı, Federal Yüksek Mahkeme ve Kongre binalarının yağmalanması nedeniyle 30 milyon Brezilya reali (6 milyon 161 bin 682 ABD doları) tazminat ödemesi gerekeceği açıklandı.

Brezilya Federal Yüksek Mahkemesi tarafından görülen davada, Aecio Lucio Costa Pereira'nın darbe girişimi, organize silahlı suça karışma, demokratik hukuk devletine karşı şiddetli saldırı, şiddet yoluyla nitelikli zarar verme ve kamu malına zarar verme suçlarından cezalandırıldığı belirtildi.

Mahkeme tarafından suçlu bulunan Costa Pereira, savunmasında yasa dışı bir eylemde bulunmadığını ve silahsız kişilerin bulunduğu barışçıl bir gösteriye katıldığını iddia etmişti. Ancak güvenlik kameraları, olay günü askeri darbe çağrısı içeren bir tişört giyen Costa Pereira'nın diğer saldırganlarla birlikte senato binasına girdiğini kaydetmişti.

Bolsonaro seçimlerde hile yapıldığını iddia etmiş, bu nedenle seçim sonuçlarına itiraz etmişti. Bu itirazlar sonucunda Bolsonaro'nun destekçileri ülke genelinde protesto gösterileri düzenlemiş ve hatta orduya darbe çağrısında bulunmuştu. Lula'nın 1 Ocak 2023 tarihinde başkanlığı resmi olarak devralmasının ardından, Brasília'da yapılan gösterilerde Bolsonaro destekçileri, Ulusal Kongre binasını, Federal Yüksek Mahkeme genel kurulunu ve Planalto Sarayı'nı işgal etmiş ve çevreye zarar vermişlerdi.