İsrail ile Hamas arasında 15 ay süren çatışmaların ardından ateşkes anlaşmasına varıldı. Bu gelişme, Katar Başbakanı Mohammed bin Abdulrahman Al Thani ve ABD Başkanı Joe Biden tarafından doğrulandı. Biden, ateşkesin Gazze'deki çatışmaları durduracağını, Filistinli sivillere insani yardımların sağlanacağını ve tutulan rehinelerin aileleriyle buluşturulacağını açıkladı. 20 Ocak'ta göreve başlayacak olan ABD Başkanı Donald Trump da kendi sosyal medya platformu Truth Social üzerinden İsrail ile Hamas arasında anlaşma sağlandığını duyurdu. Ateşkesin duyurulması, Gazze'deki Filistinliler tarafından sevinçle karşılandı ve Eş-Şati Mülteci Kampı'nın kuzeyinde büyük bir sevinç gösterisi yapıldı.
ANLAŞMASI NE ZAMAN UYGULANACAK?
İsrail ile Hamas arasında ateşkes ve esir takası anlaşması, 19 Ocak 2025 tarihinde başlayacak. İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Sa’ar, anlaşmayı onaylamak üzere gece yarısı İsrail’e döneceğini duyurdu. İsrail Güvenlik Kabinesi, sabah yerel saatte 11:00’de toplanarak ateşkes anlaşmasını onaylayacak. Anlaşma, birkaç aşamadan oluşacak ve ilk olarak serbest bırakılacak Filistinli esirlerin isim listesi, İsrail Yüksek Mahkemesi’ne sunulacak.
ATEŞKES MADDELERİ VE ŞARTLARI NELER?
1. Aşama (42 Gün):
Taraflar arasında karşılıklı askeri operasyonların geçici olarak durdurulması, İsrail güçlerinin yerleşim bölgelerinden doğuya doğru sınır boyunca belirlenen bölgelere (Gazze Vadisi dahil olmak üzere Netsarim ekseni ve Kuveyt Meydanı) çekilmesi.
Gazze Şeridi’nde askeri ve keşif amaçlı hava faaliyetlerinin geçici olarak durdurulması (günlük 10 saat, esir ve tutsakların serbest bırakıldığı günlerde 12 saat).
Yerinden edilmiş kişilerin evlerine dönmesi.
7. Gün: İsrail güçlerinin tamamen Salahaddin Caddesi’nin doğusuna çekilmesi ve bu bölgedeki askeri tesislerin kaldırılması; yerinden edilmiş kişilerin silahsız bir şekilde evlerine dönmesi ve Gazze Şeridi’nde serbest dolaşımın başlaması. Ayrıca ilk günden itibaren insani yardımların engellenmeden ulaştırılması.
2. Aşama (42 Gün):
Kalıcı ateşkes ve karşılıklı tutsak takasının gerçekleştirilmesi; İsrail’in Gazze Şeridi’nden tamamen çekilmesi.
3. Aşama (42 Gün):
Taraflar arasında cenazelerin ve kalıntıların değişimi.
Gazze’nin yeniden inşası için 3-5 yıllık bir plan uygulanması.
Sınır kapılarının açılması ve insan ile mal hareketine izin verilmesi.
Diğer Maddeler
22. Gün:
İsrail güçlerinin Salahaddin Caddesi’nin doğusundaki merkez bölgelerden (özellikle Netsarim ekseni ve Kuveyt Meydanı) sınır yakınındaki alanlara çekilmesi, askeri tesislerin tamamen kaldırılması ve yerinden edilmiş kişilerin evlerine dönüşünün devam etmesi.
Hamas, kadınlar, çocuklar, yaşlılar ve yaralı/hasta olanlar dahil olmak üzere 33 İsrailli rehineyi serbest bırakacak. Karşılığında İsrail, belirli bir sayıda Filistinli tutsağı serbest bırakacak.
1. Gün: Hamas, 3 İsrailli rehineyi serbest bırakacak.
7. Gün: Hamas, 4 rehineyi daha serbest bırakacak.
Her 7 günde bir: 3 rehine daha serbest bırakılacak (öncelik kadınlara ve çocuklara verilecek).
Filistinli tutsaklar tekrar aynı suçlarla tutuklanmayacak.
16. Gün: Taraflar, ikinci aşamanın şartlarını müzakere etmeye başlayacak.
BM ve diğer uluslararası kuruluşlar, Gazze Şeridi’nde insani yardımı sağlamaya devam edecek.
Altyapının (elektrik, su, kanalizasyon, iletişim ve yollar) yeniden inşasına başlanacak.
Evlerini kaybedenler için 60.000 geçici barınak (konteyner) ve 200.000 çadır sağlanacak.
Savaş sırasında zarar gören yapıların yeniden inşası ve mağdurlara tazminat ödenmesi için uluslararası gözetim sağlanacak.
Tüm bu süreçler ikinci aşamada da devam edecek.