Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen Bayraktar AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA), 100 bin uçuş saatine ulaşarak Türk havacılık tarihinde önemli bir kilometre taşını geride bıraktı.
Baykar'dan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) liderliğinde yürütülen AKINCI Projesi kapsamında geliştirilen Bayraktar AKINCI TİHA, yüksek irtifa ve uzun menzil kabiliyetleriyle operasyonel başarısını sürdürüyor.
Bugüne kadar 11 ülkeyle ihracat sözleşmesi imzalanan Bayraktar AKINCI, farklı coğrafyalarda aktif görev yapmaya devam ediyor.
Bayraktar AKINCI, 19 Mayıs 2024’te İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve beraberindeki heyeti taşıyan helikopterin düşmesinin ardından yürütülen arama-kurtarma çalışmalarında önemli bir rol oynadı.
Türkiye’den havalanarak kısa sürede kaza bölgesine ulaşan TİHA, yoğun sis, sert rüzgar ve dağlık araziye rağmen 300 feet alçak irtifaya kadar inerek enkazın yerini tespit etti. Gece görüş kabiliyeti ve gelişmiş sensörleri sayesinde helikopterin düştüğü bölgeyi belirleyerek İran makamlarına koordinatları iletti. Bayraktar AKINCI’nın bu kritik görevi dünya genelinde büyük yankı uyandırdı ve milyonlarca kişi tarafından canlı takip edildi.
Bayraktar AKINCI, insansız hava araçları alanında yeni teknolojilere öncülük etmeye devam ediyor. 24 Nisan 2023'te Bayraktar KIZILELMA ile gerçekleştirilen yakın kol uçuşu, dünya havacılık tarihinde bir ilk olarak kayıtlara geçti.
TEKNOFEST 2023’te İstanbul semalarında AKINCI TİHA ile KIZILELMA’nın ortak uçuşları halkla buluşurken, Bayraktar AKINCI, TEKNOFEST Azerbaycan’da ise MIG-29 savaş jeti ile kol uçuşu icra etti.
22 Mayıs 2023’te Bayraktar TB3 ile gerçekleştirdiği ortak uçuşun ardından, KKTC’nin 50. yıl kutlamalarında da tarihi bir uçuş yaparak Tekirdağ’dan Geçitkale’ye 1022 kilometrelik mesafeyi başarıyla tamamladı.
Bayraktar AKINCI, gerçekleştirdiği bu uçuşlarla Türkiye’nin insansız hava araçları alanındaki liderliğini pekiştirirken, havacılık tarihine de adını yazdırmaya devam ediyor.
Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine 29 Ağustos 2021’de giren Bayraktar AKINCI TİHA, operasyonel başarısının yanı sıra milli havacılık tarihinin irtifa rekorunu da elinde bulunduruyor.
21 Haziran 2022’de Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı heyetleri huzurunda gerçekleştirilen yüksek irtifa testinde 45 bin 118 feet (13 bin 716 metre) yüksekliğe çıkarak rekor kıran milli TİHA, zorlu görevlerde de kendini kanıtlamaya devam ediyor.
6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından, zorlu hava şartlarına rağmen arama-kurtarma, koordinasyon, güvenlik ve hasar tespit çalışmalarında aktif olarak görev yapan Bayraktar AKINCI, depremin hemen ardından uçan tek hava aracı oldu.
Deprem sonrası yürütülen çalışmalarda 9 adet Bayraktar AKINCI sürekli uçuşlar gerçekleştirerek kritik veriler sağladı.
Bayraktar AKINCI TİHA’nın milli mühimmatlarla entegrasyon süreci başarıyla tamamlandı.
Bugüne kadar MAM-L, MAM-L TV, MAM-T, MAM-T IIR/TV, MAM-C, TOLUN, TOLUN IIR, Teber-81, Teber-82, LAÇİN 82, LGK-81, LGK-82, HGK-82, Gökçe Güdüm Kiti, Gözde Güdüm Kiti, KGK-82-SİHA, İHA-230 Süpersonik Füze, TV Arayıcı ve Lazer Arayıcı Başlıklı İHA-122 Süpersonik Füze ve Çakır Seyir Füzesi gibi birçok milli mühimmatın atış testlerini başarıyla tamamlayan Bayraktar AKINCI, sahada yüksek etkinlik gösterdi.
24 Şubat’ta gerçekleştirilen test faaliyetinde Bayraktar AKINCI C, 1 saatten fazla havada kalarak aerodinamik parametre testlerini başarıyla geçti. 2X850 HP olmak üzere toplam 1700 HP motor gücüne sahip olan AKINCI C, sınıfının en güçlü ve kabiliyetli insansız muharip hava aracı olacak.
İlk uçuşunu 6 Aralık 2019’da gerçekleştiren Bayraktar AKINCI, Türk güvenlik güçlerinin yanı sıra dost ve müttefik ülkelerin envanterine de katılmaya başladı.
18 Temmuz 2023’te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın huzurunda Baykar ile Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı arasında işbirliği anlaşması imzalandı.
Anlaşma kapsamında Bayraktar AKINCI TİHA’lar, Suudi Arabistan Krallığı Hava ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterine dahil olacak.
Bu anlaşma, Türkiye'nin tek seferde gerçekleştirdiği en büyük havacılık ihracatı olarak kayıtlara geçti.
Öte yandan 12 Şubat'ta Endonezya ile "Bayraktar TB3 ve Bayraktar AKINCI İhracatına Yönelik Ortak Üretim Anlaşması" imzalanarak Türkiye'nin savunma sanayii alanındaki küresel etkisi daha da genişletildi.
Bayraktar AKINCI, 2022’de TEKNOFEST Azerbaycan’a katılmak için Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan’ı kapsayan uzun menzilli bir uçuş gerçekleştirdi. Aynı yıl, Efes Tatbikatı kapsamında Batman’dan kalkarak İzmir’deki hedefleri başarıyla vurdu.
Tüm projelerini öz kaynaklarıyla yürüten Baykar, 2003’te başlayan İHA AR-GE sürecinden itibaren gelirlerinin yüzde 83’ünü ihracattan elde etti.
2023’te 1,8 milyar dolarlık ihracat geliriyle Türkiye’nin en fazla ihracat yapan ilk 10 firması arasında yer alan Baykar, 2024’te de küresel ölçekteki başarısını sürdürerek gelirlerinin yüzde 90’ını ihracattan elde etti ve yine 1,8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi.
Dünya insansız hava aracı ihracat pazarının en büyük firması konumunda olan Baykar, Bayraktar AKINCI ve diğer yerli hava araçlarıyla savunma sanayiindeki öncülüğünü güçlendirmeye devam ediyor.
İhracatın Şampiyonları Ödülü alan Baykar, 2021, 2022 ve 2023 yıllarında SSB ve Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre savunma ve havacılık sektörünün ihracat lideri oldu. 2023'te sektör ihracatının üçte birini tek başına yapan Baykar, 2024'te de savunma ve havacılık sektörünün toplam ihracatının dörtte birini tek başına gerçekleştirerek, Türkiye'yi küresel SİHA ihracat pazarında lider konuma taşıdı.
Dünyanın en büyük insansız hava aracı şirketi olan Baykar, Bayraktar TB2 SİHA için 34 ülkeyle, Bayraktar AKINCI TİHA için ise şimdiye kadar 11 ülkeyle ihracat anlaşması imzalandı.