Halk arasında pek bilinmeyen nar pekmezi, çocukların gelişimini hızlandırmasının yanı sıra, meyveler arasında en zengin C vitamini deposu ve potasyum kaynağı olarak biliniyor.
Bir çok hastalığa şifa kaynağıUzmanlara göre nar pekmezi; demir eksikliği tedavisinde, saç dökülmelerinde, pürüzsüz bir cilde sahip olmak için, sindirim sistemi rahatsızlıklarında, kabızlık ve ishalde (kabızlıkta sıcak içilmeli, ishalde ise soğuk içilmelidir), çocuklarda ergenlikte olan baş dönmeleri için, kemik gelişimi, göz kararmaları, göz hastalıkları, kış öksürükleri, boğaz enfeksiyonları ve kulak enfeksiyonları gibi hastalıklarda tavsiye ediliyor.
İlçedeki hemen hemen her zeytin bahçesinin çevre sınırlarında ekili olan nar ağaçlarında kırmızı görüntüsüyle dikkat çeken nar meyvelerinin büyük bir bölümü toptancı hallerine satılıyor ve bir kısmı da nar pekmezi, nar ekşisi ve nar suyu olarak değerlendiriliyor.
Havran’da yetişen bir çok meyve ve narenciyeden pekmez ve farklı geleneksel ürünler üreterek satışını yapan Ömer Acar, isteyen herkesin nar pekmezi ve nar ekşisini evlerinde kolayca üretebileceğini söyledi.
Nar pekmezi ve nar suyu, yüksek oranda şeker içerdiğinden dolayı, diyabet hastalarının ölçülü olarak kullanmaları tavsiye edilirken, bu hastalara genelde nar ekşisi tüketmeleri öneriliyor.