Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Bafra Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sebahattin Albayrak, 13 yıl süren çalışmaları sonucunda albatur tescillendi.
Albayrak, içerdiği yüksek besin ve protein değerinden dolayı dünyada ve Türkiye`de hayvan yemi olarak yetiştirilen bitkiler arasında yer alan yoncaya, "yem bitkilerinin kraliçesi" denildiğini belirtti. Bu bağlamda OMÜ olarak 2010`da başlattıkları çalışma kapsamında "Albatur" ismini verdikleri yonca çeşidini geliştirdiklerini anlatan Albayrak, "Albatur yonca çeşidimizi Isparta, Burdur, Afyonkarahisar illerine bağlı 22 ilçede 60 farklı noktadan klonlayarak topladık. Çeşitli ıslah yöntemlerinin yanı sıra sentetik varyete (çok sayıda tohumun karıştırılması sonucu elde edilen popülasyon) ıslahı ile çeşidimizi geliştirip Türk tarımına ve çiftçisine sunmaya çalıştık." dedi.