GAZZE HALKININ ZOR DURUMU
Gazze'deki çatışmaların durmasının ardından Filistinliler, enkazı temizlemek için ağır makinelerden İsrail bombardımanı nedeniyle evsiz kalan insanları barındırmak için çadır ve karavanlara kadar acil yardım için milyarlarca dolarlık bir çağrıda bulunuyor.
Filistin Yönetimi'nden bir yetkili, uzun vadeli yeniden yapılanma görevi başlamadan önce bile, iki milyondan fazla nüfusa sahip Gazze'de geçici barınma için acil finansman ihtiyacının 6,5 milyar dolar olduğunu tahmin etti.
ABD'nin Orta Doğu özel temsilcisi Steve Witkoff, geçen hafta yaptığı açıklamada yeniden yapılanmanın 10-15 yıl sürebileceğini tahmin etti. Ancak bundan önce Gazze halkının yaşayacak bir yere ihtiyacı olacak.
Geçen ay başlayan geçici ateşkesin ardından Gazze üzerindeki kontrolünü hızla yeniden sağlamaya çalışan Filistinli militan grup Hamas, Gazze'nin 200.000 çadıra ve 60.000 karavana acil ihtiyaç duyduğunu söylüyor.
Buna ek olarak, savaşın geride bıraktığı milyonlarca ton enkazı temizlemek için ağır kazı ekipmanlarına acilen ihtiyaç duyulduğunu belirtiyor. Bu, hem barınma alanı açmak hem de tahminen 10.000'den fazla cesedin enkaz altından çıkarılması için gerekli.
İki Mısırlı kaynak, ağır makinelerin sınır kapısında beklediğini ve salı gününden itibaren Gazze'ye gönderilmesinin planlandığını söyledi.
DÜNYA GIDA PROGRAMI'NDAÇ AÇIKLAMALAR
Dünya Gıda Programı yetkilisi Antoine Renard, ateşkesin başlamasından bu yana Gazze'nin gıda ithalatının hızla arttığını ve ateşkes öncesi aylık seviyelerin iki veya üç katına çıktığını belirtti.
Ancak Renard, nüfusun ihtiyaçlarını karşılamak için hayati öneme sahip olan ancak İsrail'in "çift kullanımlı" (sivil veya askeri) olarak değerlendirdiği tıbbi ve barınma ekipmanlarının ithalatında hala engeller olduğunu söyledi.
Cenevre'de gazetecilere yaptığı açıklamada, "Tıbbi malzemeler ve çadırlar gibi çift kullanımlı birçok ürünün de Gazze'ye girmesi gerektiğini hatırlatmak isterim" dedi.
Kuzey Gazze'den kaçan yarım milyondan fazla insan evlerine döndü ve birçoğu yalnızca yanlarında taşıyabilecekleri kadar eşyaya sahip. Evlerinin bir zamanlar durduğu yerde, tanınmaz bir enkaz yığınıyla karşı karşıya kaldılar.
GAZZELİ İŞ İNSANINDAN AÇIKLAMALAR
Gazze'li iş insanı Imad Turk, Reuters'a bir mesajlaşma uygulaması üzerinden yaptığı açıklamada "Gazze Şehri'ne geri döndüğümde evimin yerle bir olduğunu gördüm. Kalacak hiçbir yer yok, çadır yok, karavan yok ve şehrin büyük bir kısmı yıkıldığı için kiralayabileceğimiz bir yer bile yok" dedi.
Turk'ün Gazze Şehri'ndeki evi ve ahşap fabrikası, savaş sırasında İsrail hava saldırılarıyla yok edildi.
Turk, "Yeniden yapılanmanın ne zaman başlayacağını bilmiyoruz, ateşkesin devam edip etmeyeceğini bilmiyoruz, dünya tarafından unutulmak istemiyoruz" diye ekledi.
Mısır ve Katar'dan Ürdün, Türkiye ve Çin'e kadar birçok ülke yardım etmeye hazır olduğunu ifade etti ancak Filistinli yetkililer gecikmelerden İsrail'i sorumlu tutuyor. Mısır ve Katar, şu ana kadar çatışmaları durduran ateşkesin sağlanmasına yardımcı oldu.
İsrail ordusunun ise yorum talebine anında yanıt vermediği bildirildi.