Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi tarafından yapılan açıklamada, İsrail'in ateşkes anlaşmasına uymadığı ve insani yardımları geciktirdiği bildirildi. Açıklamada, İsrail saldırılarının yol açtığı insani krize dikkat çekilerek, Gazze'ye acil ihtiyaç duyulan barınma, gıda ve insani yardımların girişinin engellendiği vurgulandı.
Ateşkes kapsamındaki insani protokole göre, Gazze'ye 60 bin karavan, 200 bin çadır, 7 gün boyunca 50'si yakıt olmak üzere günlük 600 yardım tırı ile insani ve tıbbi yardımların yanı sıra sivil savunma ekipleri için gerekli malzemelerin ulaştırılması gerektiği hatırlatıldı.
Açıklamada, "Ancak işgalci İsrail, engeller çıkararak insani protokolün uygulanmasını geciktiriyor. Bu durum Gazze'deki insani krizi daha da ağırlaştırıyor ve sivil halkın sıkıntılarını artırıyor." denildi.
İsrail'in Gazze'ye yardım ve ekipmanların ulaştırılmasını engellemesinin ciddi olumsuz sonuçlar doğuracağı vurgulandı. Ayrıca, açıklamada İsrail'in sorumluluklarını yerine getirmemesinden doğacak sonuçlardan İsrail ve ABD yönetiminin sorumlu tutulacağı belirtildi. Ateşkesin garantörü ülkelere ve uluslararası kamuoyuna, ateşkes kapsamındaki insani protokol hükümlerinin engelsiz bir şekilde uygulanabilmesi için İsrail'e baskı yapma çağrısı yapıldı.
ATEŞKES VE ESİR TAKASI ANLAŞMASI
Hamas ile İsrail arasındaki ateşkes ve esir takası anlaşması, 19 Ocak 2025'te yürürlüğe girmişti. Anlaşma, üç aşamadan oluşuyor ve her aşamada bir grup esirin serbest bırakılması planlanıyor. İlk dört turda, İsrail hapishanelerindeki 583 Filistinli esir ile Gazze'deki 13 İsrailli ve 5 Taylandlı esir serbest bırakıldı. Ateşkesin birinci aşamasında ise 1900'ün üzerinde Filistinli esir ve 33 İsrailli esir serbest bırakılacak.
İsrail'in Gazze'ye yönelik 15 ay süren saldırılarında, 14 binden fazla kayıp da dahil olmak üzere 61 binin üzerinde can kaybı yaşandı.