Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşı Fethullah Gülen’in kaldırıldığı hastanede öldü.
FETÖ'nün Pensilvanya'da yaşayan elebaşı Fetullah Gülen'in hayatını kaybettiği bildirildi. Terör örgütü liderinin ölüm haberini, bizzat FETÖ'nün yayın organları duyurdu.
Gülen'in ölümünü, örgüt üyelerinin yanı sıra, terörist elebaşının yeğeni Ebuseleme Gülen de sosyal medya hesabı üzerinden doğruladı.
TÜRKİYE-ABD İLİŞKİLERİNİ NASIL ETKİLEYECEK?
FETÖ'nün ölümü sonrası akıllara ilk gelen sorulardan biri de Türkiye-ABD ilişkilerinin bundan sonra nasıl bir sürece gireceği oldu. Türkiye, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in iadesi için ABD'ye 7 kez başvurdu ancak sonuç alamadı. Elebaşının ABD'deki başkanlık seçimlerinden kısa bir süre önce ölmesi iki ülke ilişkilerinin geleceğini de olumlu yönde etkileyebileceği değerlendirmeleri yapılıyor.
PEBSİLVANYA'DAN ÖRGÜTÜ YÖNETTİ
Ömrünün önemli bölümünü ABD’nin Pensilvanya eyaletindeki devasa çiftiliğinde geçiren Fetullah Gülen, örgüte talimatlarını buradan veriyordu. Dar bir çevresinin erişiminin olduğu bu çiftlikten Fetullah Gülen’in mesajları kendi internet sitelerindeki videolarla örgütün tabanına ulaştırılıyordu. Son yıllarda örgüt içinde birtakım çözülmeler ve fikir ayrılıkları olduğu söylense de değişmeyen tek şey, Fetullah Gülen’in ABD’de ikameti idi. Bu durum da Türkiye’nin ABD ile ilişkilerindeki en ön önemli anlaşmazlık konularından biriydi.
17-25 ARALIK SÜRECİ DÖNÜM TARİHİ OLDU
Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) 17-25 Aralık süreci ile başladı. Örgütün ‘terör’ faaliyetleri açısından milat sayılan bu süreci Adana’da MİT TIR’larının durdurulması izledi. Ergenekon. Balyoz ve “Şike” gibi davalarda FETÖ’nün kumpasları da ortaya çıkarken, örgütün yasa dışı dinlemeleri gibi pek çok faaliyeti bir bir ifşa oldu.
Bu süreçlerde güvenlik güçleri ve yargı içinde örgütle bağı olan pek çok kişi grevlerinden alındı, çoğu yargılandı.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, "takipsizlikle sonuçlanan 25 Aralık soruşturmasında usulsüzlükler yaptığı ve şüphelilere kumpas kurduğu" iddiasıyla aralarında bir numaralı sanık olarak Fetullah Gülen'in de bulunduğu 69 şüpheli hakkında hazırlanan iddianameyi 19 Ekim 2015'te kabul etti. Gülen hakkında kırmızı bülten çıkarılması amacıyla Adalet Bakanlığı’na yazı yazıldı.
15 TEMMUZ HAİN DARBE GİRİŞİMİNİN BİR NUMARALI SANIĞI İÇİN İADE TALEPLERİ YANITSIZ KALDI
Böylece ABD ile ilişkiler açısından da kritik bir döneme girildi. 15 Temmuz hain darbe girişimine ilişkin davaların da bir numaralı sanığı olan Fetullah Gülen ile ilgili iade talepleri yanıtsız kaldı.
19 Temmuz 2016’da Türkiye, ABD’ye Fetullah Gülen hakkında 4 ayrı iade talebi dosyası göndererek süreci başlattı. Aynı yılın Ağustos ayında ABD Adalet ve Dışişleri bakanlıklarından heyetler Ankara’ya geldi. Eylül ayında Türkiye geçici tutuklama talebini ABD Adalet Bakanlığı’na iletti. Dönemin Adalet Bakanı Ekim ayında Washington’a giderek mevkidaşı Loretta Lynch ile görüştü.
ABD 3 BAŞKAN GÖRDÜ, FETÖ İADE EDİLMEDİ
Takip eden yıllarda da benzer görüşmeler ve başvurular tekrar etti. Bu süreçte ABD üç başkan gördü. Barack Obama, Donald Trump ve Joe Biden yönetimlerinin iade konusunda tavrı değişmedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu üç ABD Başkanı ile görüşmelerinde de konuyu gündeme getirdi.
Terör örgütü elebaşının ölümü dikkat çekici bir zamana denk geldi. ABD’de 5 Kasım’da başkanlık seçimleri yapılacak. Türkiye’nin 7 kez iadesini istediği ancak sonuç alamadığı gündem maddesi doğal olarak ortadan kalktı.
İLİŞKİLERE ETKİSİ VE CENAZESİ NE OLACAK?
Türkiye, ABD’den örgütün maddi kaynaklarını yöneten ve Türkiye’de suça karışmış diğer isimlerin iadesini talep edecektir ancak Fetullah Gülen isminin ortadan kalkması ülkeler arası ikili ilişkiler açısından yeni dönemin kapısını aralaması açısından önemli görülüyor.
Hayatta iken Türkiye’ye iadesi gerçekleşmeyen elebaşının cenazesinin nereye defnedileceği ise merak konusu. Örgütün bu konudaki yaklaşımı iki ülkenin yetkililerince değerlendirileceği tahmin ediliyor.