HTŞ lideri Colani, devlet yayın kuruluşunun Telegram kanalında yaptığı açıklamada, rejim hapishanelerinde yaşanan işkencelerin ve ölümlerin hesabının sorulacağını belirterek, “Bu suçlara karışanlar için af ya da bağışlama yok. Adaleti sağlamak adına yurt dışına kaçanların iadesini talep edeceğiz” dedi.
REJİMİN ÇÖKÜŞÜ VE KAÇIŞLAR
Muhalif gruplar, 27 Kasım’da başlattıkları operasyonlarla Halep, İdlib, Hama ve Humus gibi büyük şehirlerde kısa sürede üstünlük sağladı. Başkent Şam’a 7 Aralık’ta giren gruplara halktan yoğun destek geldi. Beşşar Esed rejimi bu gelişmeler karşısında çöktü. Rejimin üst düzey yetkililerinden bazıları yurt dışına kaçarken, diğerlerinin kıyı bölgelerinde saklandığı ifade ediliyor.
SURİYE’DE YENİ DÖNEM
Esed sonrası Suriye’de ortaya çıkan hapishane görüntüleri işkencelerin boyutunu gözler önüne serdi. HTŞ, adaletin sağlanması için uluslararası iş birliği çağrısında bulundu. Öte yandan, Suriye Milli Ordusu (SMO), "Özgürlük Şafağı" operasyonu ile Tel Rıfat ve Münbiç gibi kritik bölgeleri terör örgütü PKK/YPG’den kurtardı. Operasyonlar, Fırat Nehri’nin batısındaki bölgelerin temizlenmesiyle sonuçlandı.
BAAS REJİMİ TARİHE KARIŞTI
Suriye'de 14 yıl süren iç savaş ve Baas rejimi, 27 Kasım’da başlayan operasyonlarla tarih oldu. HTŞ’nin liderliğindeki yeni dönemde, adalet ve yeniden yapılanma adımları gündeme geliyor. Baas Partisi'nin 61 yıllık iktidarının sona ermesiyle Suriye halkı yeni bir geleceğe hazırlanıyor.