Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, başarısız sıkıyönetim ilanının ardından ikinci kez televizyon ekranlarında halka seslendi. Yoon, sıkıyönetimi “idari bir eylem” olarak tanımlayarak, bu durumu ayaklanma girişimi olarak değerlendirilmesinin veya soruşturulmasının yanlış olacağını savundu. Hükümetin felç edilmesine karşı ülkeyi savunma ve devlet işlerini normale döndürme amacıyla bu adımı attığını belirten Yoon, sıkıyönetimin “yüksek düzeyde hesaplanmış bir siyasi karar” olduğunu söyledi.

"SONUNA KADAR SAVAŞACAĞIM"

Yoon, sıkıyönetim nedeniyle yargılanması ve görevden alınması durumunda buna karşı koyacağını da dile getirerek, “Ülkenin hükümetini felç eden, devletin anayasal düzenini bozan güçlerin ve suç örgütlerinin Kore Cumhuriyeti’nin geleceğine tehdit oluşturmasına izin vermemek için sonuna kadar savaşacağım” dedi.

Öte yandan, sıkıyönetim ilanı sonrası başlatılan soruşturma kapsamında, Emniyet Genel Müdürü Cho Ji-ho ve Seul Metropol Emniyet Müdürü Kim Bong Sik’in gözaltına alındığı açıklandı. Yonhap ajansına göre, soruşturmayı yürüten polis yetkilileri, bu iki emniyet amirinin tutuklanması için mahkemeye başvurmayı planlıyor. Her iki isim de, 3 Aralık'taki sıkıyönetim ilanı sırasında, Ulusal Meclis’e girmeye çalışan milletvekillerinin engellenmesi talimatını vermekle suçlanıyor.

Söz konusu polis amirlerinin, acil durum tutuklama hükümleri uyarınca gözaltına alındığı, ancak sorgulama süresinin 48 saatle sınırlı olduğu belirtildi.

GÜNEY KORE'DE SIKIYÖNETİM İLANI

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, 3 Aralık günü yaptığı açıklamada, ülkedeki muhalefeti Kuzey Kore’ye sempati duymak ve devlet karşıtı faaliyetlerde bulunmakla suçlayarak sıkıyönetim ilan ettiğini duyurmuştu. Ardından, genelkurmay başkanının sıkıyönetim komutanı olarak atanması ve tüm siyasi faaliyetlerin, özellikle protesto gösterilerinin yasaklandığı bildirildi.

Bu gelişmeye, Yoon’un partisinden bazı siyasiler de dahil olmak üzere birçok kişi tepki gösterdi. Ülkenin ana muhalefet partisi olan Demokrat Parti’nin lideri, tüm üyelerine mecliste toplanma çağrısında bulundu. Askerlerin meclis binasında hazır bulunduğu, milletvekillerinin ise engellemeye rağmen binaya girmeyi başardığı bildirildi.

Mecliste yapılan oylamada, 300 üyeden 190’ı, sıkıyönetimin kaldırılması yönünde oy kullandı. Meclisin sıkıyönetimi sona erdirme kararının ardından askerler meclis binasından çekilmeye başladı ve Yoon’un atacağı adımlar merakla beklenmeye başladı.

Sıkıyönetim ilanının yaklaşık beş saat sonrasında, Başkan Yoon, kabine üyelerinin toplanmasını beklediğini ve toplantıdan sonra sıkıyönetimi resmen sonlandırarak konuşlandırılan askeri güçlerin geri çekileceğini duyurdu.

Son olarak, Bakanlar Kurulu, yerel saatle sabah 04.30’da sıkıyönetimin kaldırılması önerisini onayladı ve sıkıyönetim yürürlükten kaldırıldı.

Ayrıca, Yoon’a yönelik mecliste başlatılan azil süreci, iktidar milletvekillerinin boykotu nedeniyle sonuçsuz kaldı. Yoon’un görevden alınabilmesi için meclis üyelerinin üçte ikisinin, yani 200 milletvekilinin lehte oy kullanması gerekiyordu. Meclisteki 300 sandalyenin 192’sine sahip olan muhalefet bloğu, bu nitelikli çoğunluğu sağlamak için iktidardaki Halkın Gücü Partisi’nden en az sekiz milletvekilinin desteğine ihtiyaç duyuyordu.

Editör: Yusuf EMİNİ