Bilim insanları, 500 milyon yıl önce yaşamış en eski yüzen denizanası türünü keşfetti. Bu, Dünya'daki en eski hayvan türlerinin kökenine ışık tutan bir gelişme. Burgessomedusa phasmiformis adı verilen yeni tür, bugünkü kutu denizanalarını, diğer denizanalarını ve hidroidleri içeren bir hayvan grubuna ait. Bu grup, medusa üreten hayvanlar veya medusozoa diye de adlandırılıyor. Ontario Kraliyet Müzesi'nden bilim insanlarının da aralarında yer aldığı araştırmacılar, bu keşfi Kanada'daki Burgess Şeyli fosil sahasında bulunan ve çoğu 1980'lerin sonu ve 1990'larda keşfedilmiş, son derece iyi korunmuş bazı örneklere dayanarak gerçekleştirdi.
DENİZASININ YÜZDE 95'İ SUDAN OLUŞUYOR
Araştırmacılar, denizanalarının yaklaşık yüzde 95'inin sudan oluştuğunu göz önüne alarak, bunun dikkate değer bir bulgu olduğunu belirtiyor. Araştırmacılara göre bulgular, modern yüzen denizanalarının tabak veya çan şeklindeki vücutları gibi tipik bazı anatomik özelliklerinin yaklaşık 505 milyon yıl önce zaten evrimleşmiş olduğunu gösteriyor. Proceedings of the Royal Society B adlı bilimsel dergide yayımlanan çalışmada, iç anatomi ve dokunaçların dikkat çekici ayrıntılarını koruyan yaklaşık 200 denizanası fosili analiz edildi. Bazı örneklerin uzunluğu 20 santimetreden fazlaydı.
KÖKENİ BELİRSİZLİĞİNİ KORUYOR
Medusozoa'lar; mercanlar ve deniz şakayıklarını da içeren, Dünya üzerinde var olmuş en eski hayvan gruplarından birinin parçası. Önceki araştırmalarda 560 milyon yıllık kayalardaki fosilleşmiş polipler gün yüzüne çıkarılarak erken mercan evrimine ışık tutulmuştu. Ancak serbest yüzen medusa veya denizanasının kökeni belirsizliğini koruyor. Bilim insanları yeni analize dayanarak, Burgessomedusa phasmiformis türünün dokunaçlarıyla serbest yüzebildiğini ve bu sayede büyük avları yakalayabildiğini belirtiyor.