Ege Denizinde 2 Şubat 2025 Pazartesi gününden beri üst üste gelen depremler halkı telaşlandırdı. Hem AFAD hem de Yer bilimci Prof. Dr. Ahmet Ercan konuyla ilgili bazı açıklamalarda bulundu. İşte o açıklamalara dair ayrıntılar…

EGE DENZİNDE NEDEN DEPREM OLUYOR?

Ege denizinde meydana gelen depremlere dair AFAD "Ülkemiz kıyılarına en yakın deprem 140 km mesafede gerçekleşmiştir" ifadelerine yer verdi. Bülent Özmen ise, "Eğer daha büyük deprem olur ve Tsunami dalgalarına neden olursa hem depremin sarsıntısı Muğla ilindeki yerleşim birimlerinde hem de tsunami dalgaları nedeniyle Türkiye kıyılarında hasara neden olma ihtimali var" uyarısında bulundu.

Ege diri fay hatları

Ege Denizi 2 Şubat tarihinden itibaren irili ufaklı depremlerle sarsılıyor. Yunanistan'ın Santori adasında alarma geçildi. Hükümet yaklaşan tehdide karşı acil toplanarak, okulları tatil etti, toplantı ve toplu organizasyonları geçici olarak ertelendi. Yer bilimci Prof. Dr. Ahmet Ercan bu depremlere dair açıklamalarda bulundu. Ercan, yüzeye yakın gerçekleşen depremlerin yanardağ kökenli olduğunu söyledi. Santorini yanardağını işaret eden Ercan, yanardağın patlaması halinde 5 ya da 7 şiddetinde bir deprem gerçekleşebileceğini de aktardı. Deprem dalgalarının Ege Adaları'ndan başlayarak Mora, Girit, Pelepones, Türkiye Teke Yarımadası'na kadar kıyı kuşağı etkileyebileceğinin altını çizdi.

Ege Denizi deprem nedenleri

SANTORİNİ HALKI UYARILDI!

Yer bilimci Prof. Dr. Ahmet Ercan, Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Santorini ile yakın adalardaki yerleşimlerin boşaltılması gerektiğini söyledi. Ercan konuya dair şu önemli notları da paylaştı: "Bir kaç gündür Ege Denizinde Santorini adasında en büyüğü M4,8 Richter’i bulan küçük deprem ile depremcikler sürekli sarsıntılar biçiminde olmaktadır. Deprem ile depremciklerin odak derinliklerinin 1 ile 5 km olması, yer sarsıntılarının yanardağ kökenli olduğunu göstermektedir.

Mağma ilintili patlama öncesi mağma odası kökenli 250 bar dolayındaki basınç artışı 2200 C sıcaklıkla yer kabuğunu delip püskürmek istemektedir. Silikatlı bir lav püskürürse , yanardağ bombaları da fırlatabilir. Patlamayı deprem eşlik ederse M5 ile M7 dolayında üreyebilecek depremler Süpürtü dalgaları üretebilir. Bu dalgalar Ege Adaları, Mora, Girit, Pelepones, Türkiye Teke Yarımadamızın kıyı kuşağını etkileyebilir. Santorini ile yakın adalardaki yerleşimlerin boşaltılması, deniz ulaşımı ile balıkçılığın kısıtlanması gerekir."

Ege Denizi fay hatları

EGE DENİZİ’NDE DEPREM OLURSA HANGİ İLLER ETKİLENİR?

Ege Denizi'nde son günlerde olan depremlerin çoğu küçük şiddetli olurken bu sarsıntılar İzmir ve Muğla gibi illerde hissedilmiyor. Orta büyüklükte olan depremler, hafif bir şekilde konumuna göre İzmir, Muğla, Denizli, Aydın ve Manisa'da hissedilebilir.

EGE DENİZİ FAY HATLARI!

İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale, Siirt.

Kaynak: Derya Sarıtepeci