Çin zulmünden kaçan Müslüman Uygur Türkleri İstanbul'da 5 Temmuz 2009 Urumçi olaylarının 14'ncü yılı nedeniyle Tarabya'daki Çin Başkonsolosluğu yakınında bir araya gelerek işkence ve cinayetlerini protesto etti. Protestoya katılan Doğu Türkistan dernek temsilcileri, tüm dünyanın sessiz kaldığı bir ortamda Türkiye'nin Uygur halkına desteğini daha çok arttırmasını beklediklerini ifade etti.
Uluslararası Türkistanlılar Dayanışma Derneği (TÜRKİSTANDER) Başkanı Burhan Kavuncu, dünya kamuoyunun, Çin'in Uygur Türkleri'ne soykırım uygulamasına sessiz kalarak bu katliama ortak olduğunu söyledi. VOA Türkçe'ye konuşan Kavuncu, '2017 yılından beri Doğu Türkistan'da yaşayan 40 milyon Türkçe konuşan Müslüman bir halk yok ediliyor. Ortadan kaldırılıyor, tarihten siliniyor. Bu çok büyük ve önemli bir olay. Bütün insanlar, bütün devletler bunun sorumlusudur. Bu soykırım suçuna maalesef sessiz kalanlar bu yaşananlara ortak olmuş oluyor. Herkese sorumluluğunu bir kez daha hatırlatmak istiyorum' diye konuştu.
'DEVLETLER SAMİMİ DEĞİL, HALKLAR BİZE SAHİP ÇIKSIN'
Çin'e rakip olan ülkelerin, Çin'in dünyada ekonomik ve askeri olarak büyük bir gücü olması sebebiyle Doğu Türkistan meselesini zaman zaman Çin'e karşı pazarlık konusu yaptığını ifade eden Kavuncu, 'Ama bunun ilk pazarlıkta feda edildiğini görüyoruz. Ülkeler kendi şartlarına, dış politikalarına göre politika biliyorlar. O bakımdan biz devletlerin samimi bir şekilde Doğu Türkistan halkının feryadına sahip çıkmayacakları kanaatindeyiz. Bu yüzden halkların bize sahip çıkması bizim için daha önemli. Biz ancak bu şekilde var olabiliriz' ifadelerini kullandı.
'TÜRKİYE'NİN DESTEĞİNİ BEKLİYORUZ'
Geçtiğimiz hafta MHP lideri Devlet Bahçeli'nin Dünya Uygur Kurultayı Başkanı Rabia Kadir'in Türkiye ziyaretinin önündeki engellerin kaldırılması yönündeki çağrısının kendilerini çok memnun ettiğini ifade eden Doğu Türkistan Yeni Nesil Hareketi Başkanı Abdüsselam Teklimakan, 'Rabia Hanım'ın Türkiye'ye gelmesi, davamız açısından çok önemli. Ama gelebilir mi gelemez mi bu noktada çok emin değiliz. Çünkü yasalar var uluslararası teamüller var. Bu konuda net bir tahminde bulunmak zor' diye konuştu.
Doğu Türkistan mevcut durumundan kurtulması Türkiye gibi Müslüman ülkelerin tepkileriyle mümkün olabileceğini kaydeden Teklimekan, 'Türkiye Cumhuriyeti hükumetinin son 2-3 yıl içerisinde yaptığı açıklamaları ve tutumlarını takdir ediyoruz. Bu tutumun biraz daha güçlenerek devam etmesini bekliyoruz' dedi.
'TÜRKİYE'DEKİ SİYASİLERİN UYGURLARA DESTEĞİ ZAYIF'
Uygur Tükleri'ne destek vermek için alanda bulunan Mahmut Demir, Türkiye'deki siyasilerin Uygurlar'a desteğini zayıf bulduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:
'Uygurlar bizim soydaşlarımız. Bugün Türkiye'de yaşayan binlerce göçmene nasıl sahip çıkılıyorsa bizim Doğu Türkistanlı kardeşlerimize de bütün siyasilerin iktidarın sonu nereye varırsa varsın sahip çıkması gerekiyor.'
'ANKARA DESTEK VERİRSE ÇİN İLE SORUN YAŞAR'
7 yıldır Türkiye'de yaşayan Doğu Türkistanlı Hacı Abdulkerim, Türkiye'nin Doğu Türkistanlılar'a destek vermesi durumunda Çin ile arasında siyasi sorun olacağını düşündüğünü söyledi ve 'Türkiye'nin kendi sıkıntıları var bu yüzden destek veremez. Gönülden belki verir ama eyleme geçirmesi çok zor' diye konuştu.