Tarihi olan ve hiç denemediğiniz bir yemek tarifi istiyorsanız Diyarbakır meftunesi tam size göre. Çünkü bu yemek basılı ilk yemek kitabı Melceü’t-Tabbâhîn'de Medfûne olarak tarif verilmiştir. Meftunenin yörelere göre çeşitleri vardır. Onlarda sırasıyla şu şekildedir; Diyarbakır kabak meftunesi, Diyarbakır hırçikli meftunesi, Diyarbakır patlıcan meftunesi, Diyarbakır kenger meftunesi ve Diyarbakır bakla meftunesidir. Biz de sizlere patlıcan meftunesi tarifini vereceğiz. Peki "Diyarbakır patlıcan meftunesi nasıl yapılır?" İşte ayrıntılar...
DİYARBAKIR MEFTUNESİ MALZEMELERİ NELERDİR?
- 1/2 (yarım) kg kuzu kaburga eti ya da kuş başı et
- 5 tane patlıcan
- 5 tane sivri biber
- 5 tane domates
- 2 yemek kaşığı tepeleme tane sumak
- 1 yemek kaşığı salça ( karışık olsun)
- 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
- 1 tatlı kaşığı siyah pul biber
- Tuz
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 baş sarımsak
- 3 su bardağı sıcak su
MEFTUNE İÇİN KAÇIRILMAYACAK PÜF NOKTASI!
Meftune yaparken öncelikle dikkat edilmesi gereken nokta etin doğru bir şekilde marine edilmesidir. Etin daha lezzetli olmasını istiyorsanız doğranmış etin üzerine limon suyu, sarımsak, yoğurt, zeytinyağı, , tuz ve baharatlar ekleyip en az bir saat buzdolabında dinlendirmeniz gerekir.
DİYARBAKIR MEFTUNESİ NASIL YAPILIR?
Diyarbakır’ın orijinal tatlarından meftune yemeği padişahların da en sevdiği yemeklerden biriydi. Etinizi marine ettikten sonra patlıcanları biberleri doğrayın. Domatesin kabuklarını soyun .Domatesleri de iri iri küp şekilde doğrayın. Bir pencereye etlerinizi alın suyu çıkana kadar güzelce karıştırın. Üzerine doğradığımız patlıcanı, sivri biberi bırakıp hafif tuz ve pul biberi serpin. Üzerine domatesi de ekleyin. Üzerine daha sonra eklediğiniz salçayı da ufak ufak dağıtın. Ardından tereyağı ve sıvı yağı da ekleyin.
Tencerenin kapağını yarım kapatın önce yüksek ateşte kaynamaya başlayınca da orta ateşte pişirin tenceredeki yemeğinizi sadece iki defa karıştırın pişince ocaktan alın sarımsakları ezip sofraya bırakın. İsteyen meftuneye sarımsak ekleyebilir sarımsak yemeyenler bırakmayabilir .Tercih size kalmış. Şimdiden afiyet olsun.