Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren, yeni anayasa çalışmalarına hakkında birtakım açıklamalar yaptı.
Diyarbakır Barosunun hemen hemen 3 aydır çalıştıkları 60 sayfalık raporla ilgili konuşan Eren, Anayasa'nın 'Türk vatandaşlığı' başlıklı 66. maddesine değindi.
Eren, Anayasa'nın 'Türk vatandaşlığı' başlıklı 66. maddesinin birçok kesimi dışladığını ifade etti.
Türkiye'nin çok kültürlü ve çok etnik bir yapısının olduğunu da söyleyen Eren, "Bir etnisiteyi tanımlayan başlangıç bölümünün değişmesi gerektiğini çok rahat bir şekilde ifade edebiliriz." dedi.
Diyarbakır Baro Başkanı Nihat Eren şu ifadeleri kullandı: "Biz hazırlanacak anayasada öncelikle başlangıç bölümünün bir etnisiteye, Türkiye’nin çok dilli, çok kültürlü, çok etnik yapılı niteliğine aykırı bir şekilde tek bir etnisiteyi tanımlayan başlangıç bölümünün değişmesi gerektiğini çok rahat bir şekilde ifade edebiliriz. Çünkü başlangıç bölümü, bütün anayasayı da şekillendirecek ifadeleri barındırıyor. Tamamen Türk etnik kimliğine vurgu hakimiyeti söz konusu."
Eren sözlerine şu şekilde devam etti: "Anayasanın başlangıcından son hükmüne kadar Türk vatanı, Türk devleti, Türk milleti, Türk toplumu, her Türk vatandaş, Türk dili, kültürü, Türk tarihi gibi ifadelerle kendisini göstermektedir. Bu dil, farklı etnik kökene mensup insanlardan oluşan Türkiye toplumunun çoğulcu yapısıyla bağdaşmamaktadır. Bu anlamda eğer yeni bir anayasa yapılacaksa, öncelikle bu tek bir etnik kimliğine ilişkin vurgu hükümlerini yeni anayasadan uzaklaştırmak gerekiyor."