Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), tüzük değişikliği gündemiyle toplanacak olan 20. Olağanüstü Kurultayı'nı 6, 7 ve 8 Eylül tarihlerinde Ankara ATO Congresium'da gerçekleştirecek. "Değişim Kurultayı" olarak adlandırılan bu etkinlikte, ön seçim ve üç dönem kuralı gibi önemli konuların öne çıkması bekleniyor.
4 EYLÜL’DE SİVAS’TA SEMBOLİK BİR BAŞLANGIÇ
AA muhabirinin edindiği bilgilere göre, kurultayın hazırlık süreci tamamlanmak üzere. Sivas Kongresi'nin 105. yıl dönümü olan 4 Eylül’de Sivas’ta sembolik bir başlangıç yapılacak. CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve beraberindeki heyet, bu tarihte Sivas’ta düzenlenecek törene katılacak. Ardından Parti Meclisi (PM) üyeleri ve il başkanlarının katılımıyla toplantılar gerçekleştirilecek.
TÜZÜK KOMİSYONU SON TOPLANTISINI YAPACAK
Kurultay öncesinde, 5 Eylül Perşembe günü 81 ilden temsilciler, Meclis grubu, genel merkez yetkilileri ve hukukçuların yer alacağı tüzük komisyonu son toplantısını yapacak. Toplantı sonucunda hazırlanacak rapor, 6 Eylül Cuma günü kurultaya sunulacak.
6 EYLÜL CUMA GÜNÜ BAŞLIYOR
Kurultay, 6 Eylül Cuma günü saat 11.00’de açılış konuşmalarıyla resmen başlayacak. Tüzük değişikliklerine ilişkin maddelerin görüşülüp oylanacağı bu kurultayda, kararların alınmasına bağlı olarak kurultay sürecinin 7 ve 8 Eylül tarihlerinde de devam edebileceği belirtiliyor.
KAPSAMLI BİR PROGRAM OLUŞTURULMASI HEDEFLENİYOR
Kurultayın hemen ardından 7-8 Eylül tarihlerinde bir Program Çalıştayı düzenlenecek. Bu çalıştayda, partinin geleceğine yön verecek kapsamlı bir program oluşturulması hedefleniyor. Ayrıca, 9 Eylül’de partinin kuruluş yıl dönümü sebebiyle Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ebedi istirahatgahı Anıtkabir’e, İkinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün mezarına ve eski genel başkanlar Bülent Ecevit ile Deniz Baykal’ın mezarlarına ziyaretler gerçekleştirilecek.
KURULTAYIN GÜNDEMİ: ÖN SEÇİM VE ÜÇ DÖNEM KURALI
Kurultayda CHP Tüzük Komisyonu'nun raporuna göre şekillenecek gündem maddeleri arasında en çok dikkat çekenler, milletvekili ve belediye başkan adaylarının ön seçimle belirlenmesi önerisi ile üç dönem kuralı olacak. Ayrıca, cinsiyet, yaş, meslek kotaları ve engellilerin parti içindeki temsili gibi konular da gündeme alınacak.
Yeni tüzük, mevcut milletvekillerini etkilemeyecek, ancak bir sonraki genel seçimden itibaren geçerli olacak dönem sınırlamalarıyla partiyi yeniliklere açmayı hedefliyor.