Ceviz ağacı heybetli görünümüyle özellikle yaz aylarındaki sıcaklardan insanları korur. Gölgesine sığınan pek çoktur. Ceviz ağaçları doğaya büyük faydalar sağlar. Ancak halk arasında süregelen bir söz vardır. Belki bunu duymuş olabilirsiniz ya da kulak aşinalığınız vardır. Ceviz altında oturulmasının tehlikeli olduğu söylenir. Peki bu doğru mu? Ceviz ağacının altında neden oturulmaz? Ceviz ağacının altında oturmak tehlikeli mi? İşte araştırılan ayrıntılar…

CEVİZ AĞACININ ALTINDA NEDEN OTURULMAZ?

Anadolu'da genel bir düşünce vardır. O da “Ceviz ağacının dibinde ve gölgesinde oturulmaz, adamı erken öldürür" denilir. Bu söz halk arasında da çok kullanılır. Bundan dolayı ceviz gölgesinde oturmak makbul görülmez.

Bu söz nasıl ortaya çıktı, bu sözün altı dolu mu? merak edilen konular arasındadır. Ceviz ağacı sülfür gazı salgılar. Bu gazda havadaki diğer gazlardan daha ağır olduğu için dibe çöker ve cevizin altında oturan insanı da sersemletir. Toroslarda söylenen bu sözde buradan gelir. Bu şekilde halkta yanlış bir kanaat oluşmuştur. Sülfür gazının ozon tabakasını tamir etme özelliği var. Yani ceviz ağacının olmazsa olmaz gazı sülfür ozon tabasının dostudur. İnsanların ısrarla yok etmeye çalıştığı ozon tabakasının tamirini bizzat ceviz ağaçları üstlenir. Bundan dolayı ceviz ağaçlarının sayısının artırılması gerekiyor.

CEVİZİN FAYDALARI NELERDİR?

Cevizin pek çok faydaları vardır. İşte bilinen yararları şu şekildedir;

Cevizin kolon kanseri kök hücrelerinin çoğalmasını azalttığı görülmüştür. Bu konuda araştırmacılar ilk kez ceviz bileşenlerinin kolon kanseri hücreleri üzerinde etkisini araştırmışlardır.

Bu hücre çalışması, Kore’de olan Ewha Kadın Üniversitesi, Beslenme Bilimi ve Gıda Yönetimi Anabilim Dalı tarafından yürütüldü ve ceviz özütünün kanser kök hücrelerinin önemli ölçüde yavaşlattığı görüldü.

Cevizin aynı zamanda bağırsak üzerinde de etkisi vardır. Cevizin bağırsağın mikrobiyal ortamını değiştiren yeni bir mekanizma olduğunu görülmüştür. Aynı zamanda cevizin yaşlanma ve beyin sağlığı üzerinde de etkisi vardır.

Kaynak: istiklal.com.tr