Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Mahinur Göktaş geçtiğimiz gün esenk çalışma modeli ile ilgili olarak açıklamalarda bulundu.
Bu açıklamada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konu ile ilgili detaylı açıklama yapacağını ifade eden Bakan Göktaş'ın bu ifadeleri sonrasında, gözler modelin nasıl uygulanacağına çevrildi.
Bahsi edilen bu modelle birlikte iş ve özel hayat dengesinin sağlanacağı yeni modelde esnek çalışma "güvenceli" hale gelecek ve çalışma saatlerinin mevcut saatlerden daha kısa olacağı kaydedildi.
İş ve özel hayat dengesinin sağlanacağı yeni modelde çalışma saatlerinin kısaltılması hedefleniyor.
İş Kanunu'nda taraflar ile diyalog halinde gerçekleşecek olan değişiklikler ve bu doğrultuda gerçekleştirilecek ikincil mevzuat çalışmaları ile iş gücü piyasalarında güvenceli esneklik sağlanma yoluna gidilecek.
Hem sigorta hem de çalışmada süreklilik sağlanmasına yönelik olarak güvenceler oluşturulacak.
Çalışanların mali hakları koruma altına alınırken esnek çalışma modeli sebebiyle gelirlerinin düşmemesi konusunda da tedbirler ele alınacak.
Hükümet kamuda esnek çalışma modelini için farklı formüllerle ele alıyor. Düzenlemede "Uzaktan çalışma modeli, kısmi çalışma modeli, değişken zamanlı çalışma modeli ve akademik eğitim amaçlı çalışma modeli" ele alınan modeller arasında.
Bu modellerle kadınlar başta olmak üzere kişilerin daha fazla istihdam içinde kalmaları ve özel yaşamlarına da vakit ayırmalarının sağlanması amaç ediniyor. Esnek çalışmada iş dünyasının istekleri de dikkate alınarak uygulamaya sokulacak.
Özellikle imalat sektöründe firmaların yarım gün ve tam gün çalıştırma durumları olabileceği göz önüne alınabilecek. Esnek çalışma modelinde, gün ve saat kısaltma üzerinde yoğunlaşılıyor. Saat kısaltma uygulaması ise daha ağırlıkta belirtiliyor.
45 saat olan haftalık çalışma süresinin ilk etapta 40 saate düşürülebileceği ilk gelen bilgiler arasında yer alıyor. Esnek çalışma modeli ise her meslek grubunu kapsamıyor. Çalışmalar netleştirirken dünyada var olan örnekler de masaya yatırılıyor.
Esnek çalışmada iş dünyasının ihtiyaçları da dikkate alınarak uygulamaya geçilecek. Özellikle imalat sektöründe şirketlerin yarım ve tam gün çalıştırma ihtiyaçları göz önünde bulundurulacak.