Bu yıl Ramazan 29 gün olacak
Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Halit Çalış, Ramazan ayının 29 gün sürmesiyle ilgili bir açıklama yaparak;
"Ramazan da hicri takvimde yer alan aylardan birisidir. Aynı zamanda ay takvimi olan hicri takvim, miladi takvime göre 10-11 gün kısadır. Bu yüzden bir yıl 354 gündür. Böyle olunca ramazan ayı her yıl 10-11 gün daha erkene gelir. Dolayısıyla ramazan orucunun bazen 29, bazen 30 gün olarak tutulması bundan kaynaklanır"
şeklinde konuştu.
Fitre miktarı açıklandı
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı’da kameri ay hesaplamasını baz alarak, şevval ayında görülen hilalin, ramazanın 29'una denk gelmesi ile Ramazan 29 gün olarak sürecek.
İlk teravih namazı 28 Şubat Cuma akşamı kılınacak. Yine 28 Şubat’ı 1 Mart’a bağlayan gece sahura kalkılarak, aynı gün iftar yapılacak. Ve Kur'an-ı Kerim'de "bin aydan daha hayırlı" olduğu bildirilen Kadir Gecesi 26 Mart'ta idrak edilecek. Ve Ramazan Bayramı ise 30 Mart'ta kutlanacak.
Din İşleri Yüksek Kurulu’nun belirlediği fitre miktarı ise bu yıl 180 Türk lirası olarak belirlendi.
Ramazanda ihtiyaç sahiplerine öncelik verilmesi vurgulandı
Müslümanların sevinç ve heyecanla beklediği zaman dilimlerinin başında ramazanın geldiğini söyleyen Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Halit Çalış, Ramazan’ın her anının bir fırsat olarak görülmesi gerektiğini vurguladı.
Evde İftar verme yaygınlaşsın
Ayrıca Müslümanların ramazan ayı süresince evlerinde iftar vermelerinin de çok önemli olduğunu ifade eden Çalış; "Hiç şüphesiz ramazanda ihtiyaç sahiplerine öncelik verilmesi gerekir. Ayrıca akrabalarımızı da ihmal etmemeliyiz."
Çalış, Müslümanların ramazanda infaklarını artırması ve dünyadaki Müslümanların kan ve gözyaşı içerisinde, zulüm altında olduğunu belirterek, Bu ramazanda da zekat ve infaklarımızı sürdürmemiz gerektiğini belirtti. Ve “Böyle bir tablo varken konforlu bir hayat süremeyiz." diye konuştu.