Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) ve TotalEnergies arasında imzalanan LNG anlaşmasının imza töreni, ABD'nin Texas eyaletindeki Houston kentinde düzenlenen Gastech 2024 enerji forumunda yapıldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin enerjide ithalata bağımlı bir ülke olduğunu belirterek, piyasadaki anlık gelişmelerden Türkiye'yi ve vatandaşları korumak amacıyla enerji kaynaklarını çeşitlendirmenin önemli stratejilerden biri olduğunu vurguladı.

Doğal gaz ve diğer enerji kaynaklarını çeşitli kaynaklardan tedarik etmenin ana hedeflerinden biri olduğunu belirten Bayraktar, bu amaç doğrultusunda uzun yıllardır süren bir altyapı yatırım sürecinin bulunduğuna dikkat çekti.

Bayraktar, gazı sadece boru hatlarıyla değil, aynı zamanda gemilerle sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) olarak tedarik etme hedefiyle hareket ettiklerini vurgulayarak, "Yaptığımız yatırımlarla bugün Türkiye'deki yıllık gaz ihtiyacımızın rahatlıkla yarısını sıvılaştırılmış şekilde tedarik edebilir hale geldik." dedi.

YAKLAŞIK 16 MİLYAR METREKÜP LNG TÜRKİYE'YE TESLİM EDİLECEK

Daha önce spot olarak gerçekleştirilen LNG alımlarının artık uzun vadeli anlaşmalarla yapılandırıldığını belirten Bayraktar, "TotalEnergies ile yaptığımız anlaşma 10 yılı kapsıyor. 2027 yılından itibaren her yıl yaklaşık 1,6 milyar metreküp, toplamda 16 kargoluk LNG'nin Türkiye'ye teslim edilmesini içeriyor. Yani, bu anlaşma toplamda 16 milyar metreküp gazı kapsamaktadır." dedi.

Bayraktar, anlaşmanın son derece esnek şartlar ve rekabetçi koşullara sahip olduğunu vurgulayarak, bu durumun uzun vadede Türkiye'de gazın ucuzlatılması hedefi doğrultusunda önemli bir katkı sağlayacağını ifade etti.

"REKABETÇİ ŞARTLARDA GAZ TEDARİK ETMEK İÇİN ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Yapılan altyapı yatırımları sayesinde Türkiye'nin, ihtiyaç duyduğu 50 milyar metreküpün üzerinde gaz alabilecek duruma geldiğini ifade eden Bayraktar, ülkenin kendi üretimi, mevcut boru hatları ve tedarik anlaşmaları çerçevesinde toplamda yaklaşık 80 milyar metreküp giriş kapasitesini rahatlıkla karşılayabileceğini anlattı.

Bakan Bayraktar, 50-55 milyar metreküplük tüketimi ile Türkiye'nin Avrupa'nın dördüncü büyük doğal gaz piyasası olduğunu belirterek, "Geri kalan miktarı Avrupa'daki müşterilere ihraç edebilme noktasına geldik. Türkiye'de farklı kaynaklardan gelen gazları karıştırarak bir 'Türk harmanı' oluşturuyoruz. Bu karışımı da Avrupa'daki, özellikle Güneydoğu Avrupa'daki gaz ihtiyacı olan ülkelere sunma kapasitesine ulaşmış durumdayız. Şu anda küçük miktarlarda Bulgaristan, Romanya ve Macaristan'a gaz ihraç ediyoruz. İnşallah, Türkiye ve BOTAŞ olarak daha büyük miktarlarda ihracat yapma imkanına kavuşacağız." dedi.

SHELL İLE DE ANLAŞMAYA VARILMIŞTI

Mevcut boru hatlarıyla ilgili sözleşmelerin yenilenmesi sürecini de sürdürdüklerini belirten Bayraktar, "En ucuz kaynaktan en rekabetçi şartlarla gaz tedarik etmek için çalışmalarımıza devam edeceğiz." dedi.

BOTAŞ, mayıs ayında ABD'li ExxonMobil ile yıllık 2,5 milyon ton (yaklaşık 3,2 milyar metreküp) kapasiteli 10 yıllık bir anlaşma imzaladı. Bu ayın başında ise Shell ile 2027'den itibaren 10 yıl boyunca yıllık 4 milyar metreküplük LNG tedariki için anlaşma sağlandı.

Kaynak: AA