Beyoğlu'nda 13 Kasım 2022'de gerçekleşen ve PKK/YPG terör örgütü tarafından planlanan bombalı saldırıya ilişkin davada, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi gerekçeli kararını açıkladı.
SALDIRI TÜRKİYE'NİN BİRLİĞİNİ HEDEF ALDI
Mahkeme kararında, İstiklal Caddesi'nde 6 kişi hayatını kaybettiği 99 kişi yaralandığı bombayı caddede bırakan sanık Ahlam Albashır'ın, terör örgütü YPG/PYD'nin Türkiye'nin birliğini ve bütünlüğünü bozarak bağımsız bir Kürt devleti kurma amacına hizmet ettiğine dikkat çekildi. Kararda, Albashır'ın terör örgütü üyesi olduğu ve Bilal el-Hacmaus ile birlikte "Hacı" kod adlı terör örgütü yöneticisi Khalil Manja Hussein tarafından yasa dışı yollarla Türkiye'ye gönderildiği belirtildi.
KALABALIK BÖLGELERDE KEŞİF YAPILDI
Albashır'ın İstanbul'da Suriye uyruklu sanıklar Ferhat Habeş ve Fatma Berkel'in evinde kaldığı, daha sonra bir atölyede yaşamaya devam ettiği ve "Hacı" kod adlı yöneticinin talimatları doğrultusunda Taksim ve Fatih gibi kalabalık bölgelerde keşifler yaptığı ifade edildi. Patlama günü Albashır'ın çantayı bırakıp ticari taksiyle bölgeden uzaklaştığı kaydedildi.
Mahkeme, saldırının amacının devleti aciz göstermek ve toplumda korku, panik yaratmak olduğuna kanaat getirdi. Albashır'ın eylemi sebat ve kararlılıkla gerçekleştirdiği ve pişmanlık göstermediği için indirim uygulanmadığına karar verildi.
Albashır'a "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan hüküm verilmedi, çünkü bu suçun "devletin birliği ve bütünlüğünü bozmak" suçu içinde eridiğine hükmedildi. Kararda, Suriye'deki iç savaş nedeniyle artan göçmen kaçakçılığının terör örgütleri tarafından organize edildiği vurgulandı.
Davanın geçmişinde, soruşturma kapsamında sanıkların YPG/PYD tarafından eğitilip Türkiye'ye gönderildiği ve eylemi gerçekleştirdikleri belirlenmişti. Bilal el-Hacmaus'un yurt dışına kaçtığı ve hakkında yakalama emri çıkarıldığı kaydedildi.
AHLAM ALBASHIR'A 7 KEZ AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET HAPİS
Mahkeme, Ahlam Albashır'ı 7 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı. Ayrıca, 99 kez "kasten öldürmeye teşebbüs" ve "tehlikeli maddelerin izinsiz bulundurulması" suçlarından 1794 yıl hapis ve 22 bin lira adli para cezası verdi.
Diğer sanıklardan Fatma Berkel ve Ferhat Habeş, 1035'er yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ammar Jarkas ve Ahmed Carkes ise toplamda 17'şer yıl hapis cezası aldı. Göçmen kaçakçılığı suçundan yargılanan diğer sanıklar çeşitli hapis cezalarına çarptırıldı.
Firari sanık Halil Menci, MİT'in Suriye'nin Kamışlı bölgesinde gerçekleştirdiği operasyonla etkisiz hale getirildi. Mahkeme, bazı sanıkların tahliyesine, bazı firari sanıkların dosyasının ayrılmasına karar verdi.