CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, son 5 yılda huzurevi ile yaşlı bakım ve rehabilitasyon merkezlerine yapılan başvurulardaki artışı Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi'ne (CİMER) sordu. Gelen yanıtta son 5 yıl içindeki yüzde 41’lik artış ise dikkat çekti. Başevirgen, yaşlıların ekonomik nedenlerle huzurevlerine yönlendirildiğini belirtti. Günümüz ekonomik koşullarında, yaşlıların bakım ve ihtiyaçlarını karşılamak giderek zorlaşmasına değinen Başevirgen, emekli maaşlarının yetersizliği, sağlık giderlerinin artması gibi faktörler, yaşlıları alternatif bakım hizmetlerine yönlendirdiğini söyledi.
YÜZDE 41 ARTTI
Başevirgen, “10 bin liralık emekli maaşlarıyla temel gereksinimlerini bile karşılamakta zorlanan emeklilerimiz; bir de fahiş kira artışlardan dolayı barınma kriziyle karşı karşıya kaldı. Kiralarını ödemekte zorlanan yaşlılarımız çareyi ise huzurevlerinde arıyor. 2023 yılında huzurevi ile huzurevi yaşlı bakım ve rehabilitasyon merkezlerine başvuru yapanların sayısı 19 bin 670’yi buldu. Son 5 yılda huzurevlerine yapılan başvurularda ortalama yüzde 41 oranında artış yaşandı.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı 17 bin 499 kapasiteli 168 resmi yaşlı bakım bulunuyor. Bu kurumlarda 14 bin 696 yaşlı hizmet alıyor. Buna karşılık ise 2023 yılı itibariyle bakanlığa başvuru yapanların sayısı 19 bin 670’i buldu. Bakanlığın açıklamasına göre 2 yıldan fazla sıra bekleyen yaşlı bulunmuyor ama kapasitenin üzerindeki başvurular bunun çok da doğru olmadığını gösteriyor." dedi.
FİYATLAR YÜZDE 130 ZAMLANDI
Başevirgen, huzurevi fiyatlarındaki artışa dikkat çekerek "2024 yılında özel huzurevi ve yaşlı bakım merkezi fiyatları yüzde 130’dan fazla zamlandı. 2024 fiyatlarıyla özel huzurevlerinde konaklamanın maliyeti 22 bin liradan 66 bin liraya kadar değişiyor. Huzurevinde kalan birçok memur emeklisi yaşlılar ödemekte güçlük çekecekleri yüksek ücretler konusunda ‘Çıkartılır mıyız’ endişesi yaşamaya başladı. Emekli maaşına yapılan yüzde 49,25 zamla yaşlılarımız özel huzurevlerinin kapısından dahi geçemiyor. Bu fiyatlarla emeklilerin özel huzurevlerinde ve yaşlı bakım merkezlerinde kalma gibi şansları yok. Mecburen devlete ait huzurevlerine yönelen 60 yaş üstü vatandaşlar kapasitenin üzerindeki başvurular nedeniyle uzun süre beklemek zorunda kalıyor." ifadelerini kullandı.