Çok eski tarihlerden beri kullanılan bitki çaylarının bilinen bir çok faydası vardır. Bitki çaylarının genellikle kaynamış suda bir kaç dakika demlemeye bırakılarak içilmesi önerilir.
Çok eski tarihlerden beri kullanılan bitki çaylarının bilinen bir çok faydası vardır. Bitki çaylarının genellikle kaynamış suda bir kaç dakika demlemeye bırakılarak içilmesi önerilir.
Ancak ne kadar tüketmemiz gerektiği yada nasıl tüketmemiz gerektiği çok önmlidir. Çünkü şifa kaynağı olan bitki çayları bazı durumlarda tehlikeli sonuçlar doğurabilir.
Bu nedenle bitki çaylarını bilinçli ve dikkatli bir şekilde hazırlamak ve tüketmek gerekir.
1- Yeşil Çay
Günlük tükettiğimiz siyah çayın işlenmemiş hali olan yeşil çay, hem sindirim sistemine, hem metabolizmaya hem de bağışıklık sistemine bire bir etkilidir. Ancak hipertansiyonu ve kalp çarpıntısı olan bireyler mutlaka doktora danışarak tüketmelidir. İçeriğindeki kafein çarpıntının artmasına neden olurken diüretik etkisinden dolayı da kan basıncını yükseltebilir.
Aşırıya kaçmadan günde iki findan yeşil çay içebilirsiniz. Böylelikle bağışıklık sisteminizi salgın hastalıklara karşı güçlü bir şekilde koruyabilirsiniz.
2- Papatya Çayı
İnsanların bağışıklık sistemini güçlendiren en bilindik bitki çaylarından birisi de papatya çayıdır. Papatya bitkisinin içerisinde bulunanlar sayesinde beyaz kan hücre sayısı artmaktadır. Ve bundan dolayı virüs, bakteri ve mantar gibi bulaşıcı hastalıklara karşı vücudun direnci artmaktadır.
Özellikle tok karınla tüketildiğinde vücudun direncini arttırıp bağışıklık sistemini güçlendirir.
3- Kuşburnu Çayı
C vitamini kaynağı bakımından oldukça zengin bir yapıya sahip olan kuşburnu çayı en hızlı ve etkileyici şekilde C vitamini almanızı sağlar. Ancak fazla tüketimi alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu yüzden günde iki üç fincandan fazlası önerilmemektedir.
Her gün bir fincan kuşburnu çayı bağışıklık sistemini güçlendirir.
4- Ihlamur
Ihlamur ve bal karışımı salgın hastalıklara karşı da oldukça etkilidir. Bitki çayları arasında oldukça bilinen ıhlamurun bal karışımı sayesinde vücut direncimizi arttırırız.
Ihlamur çayı ile ilgili dikkat etmemiz gereken en önemli noktalardan biri demleme sıcaklığı ve süresidir. Ihlamuru kaynatırsak yapısındaki etken maddeler azalacağı için kaynatmak yerine kaynamış ve ocaktan alınmış suya ekleyerek uygun süre demlemek gerekir.
5- Adaçayı
Doğal antibiyotik özelliği taşıyan hem boğaz ağrılarına hem de yüksek ateşe karşı direnç gösteren adaçayı, bademcik ve boğaz enfeksiyonlarına karşı bire birdir.
Öksürüğe de iyi gelen bu bitki çayını günde bir, iki fincan tüketebilirsiniz, ancak gebelikte kasılmalara neden olduğu için düşük riskini arttırır bu nedenle gebelikte tüketimi sakıncalıdır.
6- Kurutulmuş Kiraz Sapı
Kurutulmuş kiraz sapı, vücudun tuz dengesini sağlarken aynı zamanda kanı sulandırmaya da etki etmektedir. Bu sayede salgın hastalıklara karşı vücudun direncini arttırırken, aynı zamanda bağışıklık sistemine iyi gelen bitki çayları arasında en büyük etkiye sahip maddeleri bünyesinde bulundurmaktadır.
7- Zencefil Çayı
Soğuk algınlığı ve yüksek ateşe karşı vücudun direncini arttıran zencefil çayı doğal bir şifa kaynağıdır.
Kan şekerini dengeleyen, ödem gideren ve bağışıklık sistemini güçlendiren bu çayı çubuk tarçın ve karanfil ile hazırlayabilirsiniz. Zencefil faydalarının yanı sıra bazı durumlarda tehlikeli olabilir. Safra kesesi hastalığı olanlar dikkatli tüketmelidir. Ayrıca Gebelikte bulantı ve kusmayı önlediği için önerilse de günlük bir gramın üzerinde tüketilmesi düşük riskini arttırır
8- Ekinezya Çayı
Vücut direncini arttırdığı için özellikle kış mevsiminde sıklıkla tercih edilir. İçeriğindeki antioksidan bileşenler sayesinde bağışıklığı güçlendirip hastalıklara yakalanma riskini azaltır.
Ancak bazı ilaçlar ile etkileşime girip ilaçların etkisini arttırıp azaltma durumu olabilir, bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu nedenle düzenli ilaç kullanan kişiler doktora danışarak tüketmelidir.