Merkezi Ankara’da bulunan Sahipkıran Strateji ve Araştırma Merkezi’nde konuşan Aydın, Türkiye ve Hindistan ikili ekonomilerini değerlendirdi. Aydın,”İki ülke arasında karşılıklı vize bulunuyor. Vize süreçleri kolaylaştırılsa ve vizenin maliyeti düşürülse, başta turizm ve ticaret olmak üzere ikili ilişkilerde gelişmenin hızlanabileceği beklenir. Hindistan – Türkiye arası, uçakla 5,5 – 6 saatlik bir mesafe. Türkiye’yi ziyaret eden Hint turistler, ülkemizi yeniden ziyaret etmeyi tercih ediyorlar” dedi. 

“GÜMRÜK VERGİLERİMİZ YÜKSEK OLDUĞU İÇİN MALLARIMIZ PAHALI” 

Türk mallarının maliyetinin Hindistan’da yüksek olduğunu söyleyen Aydın, “Gümrük vergileri yüksek olduğu için bizim mallarımız pahalı kaçıyor Hindistan piyasası için. Hindistan pazarından başarı için uzun vadeli planlama ve pazarlama yatırımı çok önemlidir.  Türkiye’den Hindistan’a yatırım yapabilenler ağırlıklı olarak büyük ölçekli firmalar. Örneğin Arçelik’in TATA Grubu ile ortak bulaşık makinesi üretimi var. Yine Şişecam’ın da Hindistan’da yatırımları var.” diyerek söylerini şöyle sürdürdü. 

“İki ülke arasında karşılıklı vize bulunuyor. Vize süreçleri kolaylaştırılsa ve vizenin maliyeti düşürülse, başta turizm ve ticaret olmak üzere ikili ilişkilerde gelişmenin hızlanabileceği beklenir. Hindistan – Türkiye arası, uçakla 5,5 – 6 saatlik bir mesafe. Türkiye’yi ziyaret eden Hint turistler, ülkemizi yeniden ziyaret etmeyi tercih ediyorlar. 

"HİNDİSTAN, TÜRK TURİZMİ İÇİN DE FIRSAT"

Ayrıca Hint turistlerin tatile çıktığı Diwali bayramında Ekim ayının sonuna denk geldiği için, ülkemize daha fazla Hint turistin gelmesi Türkiye’nin yoğun sezonuyla da çakışmadığı için turizm gelirleri için süreklilik kazandırabilir. 

Hintliler uyumlu ve gittikleri ülkelere katma değer katan bir millettir. Türkiye’ye okumak ve çalışmak için gelen kayıtlı ve eğitimli Hint diasporanın sayısının artması iki ülke arasındaki ilişkilerin ve ticaretin gelişmesine katkı sağlayacaktır. 

"BRICS, ZİRVELERDE YÜRÜYEN BİR DİYALOG SÜRECİ"

“BRIC” terimi, 2001 yılında Jim O’Neill tarafından, Building Better Global Economic BRICs isimli yayınında ortaya atılmış. Orijinal dört üyenin (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin) dışişleri bakanlarından oluşan tam kapsamlı bir diplomatik buluşma, 16 Haziran 2009’da Rusya’nın Yekaterinburg şehrinde gerçekleşti ve düzenli olarak toplantıları üye ülkelerin ev sahipliğinde zirveler halinde gerçekleşmektedir. Güney Afrika’nın 24 Aralık 2010’da katılımı ile grup BRICS kısaltmasını almıştır. 

BRICS’ın zirvelerindeki somut adımlardan birisi olarak 2014 yılında kurulan Şangay merkezli Yeni Kalkınma Bankası görülebilir. Onun dışında BRICS finansal kurtarma fonu bulunuyor, bu fonun ne kadar aktif çalıştığını ayrıca incelemek gerekir.  Bunun dışında ortak para birimi önerisi, Hindistan’ın itirazı nedeniyle ilerlemiyor. 

İsrail’in Gazze’yi işgalinde BRICS üyeleri, 21 Kasım 2023 tarihinde ortak bir metin ilan etseler de BRICS üyeleri arasında İsrail politikasında ve diğer konularda fikir birliğinin olmadığı da görülebilir. Mesela Hindistan ile Çin, kendi aralarında rekabet ve kuzeyde yer yer sınır sorunları ve yabancı yatırım politikası dahil olmak üzere birtakım sorunlar yaşamaktadır. 

Kaynak: HABER MERKEZİ