Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, 2023-2024 üretim sezonunda bahar aylarında yağışların düzensiz ve geç gelmesi ile sıcaklıkların ani yükselmesinin bazı bölgelerde bitkilerin dane oluşumunu olumsuz etkilediğini belirtti. Bayraktar, ani sıcaklık değişimlerinin bitkileri strese soktuğunu vurgulayarak, "Sıcaklık değişikliklerine uyumlu bitki çeşitlerinin geliştirilmesiyle sıcaklık stresinin etkisi ve verimdeki düşüşler önlenebilir. Sıcaklık artışları bitkilerin su ihtiyacını artırıyor, bu da sulama talebini ve dolaylı olarak üretim maliyetini yükseltiyor." dedi.

"HASADIN YARISI TAMAMLANDI"

Bayraktar, ülke genelinde ve bölgelere göre nisan ve mayıs aylarındaki yağış miktarlarını paylaşarak, hububatın suya en çok ihtiyaç duyduğu mart, nisan ve mayıs aylarındaki düzensiz yağışların tarımsal üretimi tehdit ettiğini belirtti. İklimsel nedenlerle bu yıl hasadın erken başladığını ve ülke genelinde neredeyse yarısının tamamlandığını kaydeden Bayraktar, "Başta Adana olmak üzere Çukurova'da hasat tamamlandı. Çukurova'da verimde geçen yıla göre artış var, ancak Marmara ve İç Anadolu Bölgelerinde çiftçilerimiz verimde umduğunu bulamadı. İlkbahardaki olumsuz iklim şartları nedeniyle özellikle arpa rekoltesinde önemli bir düşüş bekliyoruz. Ziraat odalarımızdan aldığımız bilgilere göre, arpa rekoltesinin geçen yıla oranla yüzde 15 azalarak 9,2 milyon tondan 7,8 milyon tona, buğday rekoltesinin ise yüzde 8-10 azalarak 22 milyon tondan yaklaşık 20 milyon tona düşeceğini tahmin ediyoruz." ifadelerini kullandı.

ARPA VE BUĞDAY FİYATLARINA DİKKAT ÇEKTİ

Bayraktar, serbest piyasada fiyatların müdahale alım fiyatlarının altında seyrettiğini belirterek, arpa ve buğday fiyatlarının düşüş gösterdiğini aktardı. Geçen hafta serbest piyasada arpa fiyatlarının ton başına 7 bin 70 lira, ekmeklik buğday fiyatlarının ton başına 9 bin 8 lira, makarnalık buğday fiyatlarının ise ton başına 9 bin 607 lira seviyelerine kadar düştüğünü belirtti. Bayraktar, "Ekmeklik buğday fiyatları, müdahale alım fiyatı açıklandıktan sonra borsalarda yüzde 5 ile yüzde 13,4, arpa fiyatları ise yüzde 10,7 ile yüzde 14,8 oranlarında düşüş yaşadı. Buğday fiyatlarındaki gerilemede arz artışı ve kalite düşüklüğünün yanı sıra ürününü borsada satma imkanı olmayan küçük aile işletmelerinin borçlarından dolayı ürünlerini müdahale alım fiyatının oldukça altında tüccara satmak zorunda kalmaları da etkili oldu. Bu olumsuz durumun düzeltilmesi ve rekolte düşüşü göz önünde bulundurularak müdahale alım fiyatlarının revize edilmesi gerekiyor. Buğday için ton başına 1750 lira, arpa için ton başına 750 lira fark ödemesi desteğinin artırılmasını talep ediyoruz." dedi.

Kaynak: AA