Konuya ilişkin yapılan açıklamada, "13 Mart 2023 tarihli ve L 074 sayılı AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanan bu tescil ile Antakya künefesi her türlü kötüye kullanım, taklit ve çağrıştırmaya karşı AB'de de koruma altına alınmıştır. Antakya künefesi adı ve logosu, üreticiler tarafından tescil belgesinde ve ürün şartnamesinde yer alan yöresel üretim tekniklerine uyulması ve tüm ilçeleriyle birlikte Hatay ili sınırları içinde üretilmesi şartıyla kullanılabilecektir" ifadeleri kullanıldı. Açıklamada, "Bir gastronomi şehri olan Hatay'a ait Antakya künefesinin AB tarafından da tescil edilmesi, ürünün tanınırlığını ve rekabet gücünü artırmakta; iç talep ve ihracat potansiyelini güçlendirmekte ve üretildiği bölgenin ekonomi ve istihdamına katkıda bulunmaktadır" denildi.
AB'nin yasal koruma sağlaması anlamına gelen ve yerel ürünleri tescil ettiği sisteme dahil olan ürünler arasına Hatay künefesi de alınmış oldu.
Tescilli ürün sayısı 9'a yükseltildi
Antakya künefesinin tescillenmesiyle AB nezdinde coğrafi işaret tescili almış ürün sayısı 9'a yükseldi. Antep Baklavası, Aydın İnciri, Aydın Kestanesi, Bayramiç Beyazı, Giresun Tombul Fındığı, Malatya Kayısısı, Milas Zeytinyağı ve Taşköprü Sarımsağı listede yer alıyor. Ayrıca, AB nezdinde coğrafi işaret almak üzere gerekli başvuruları yapılan ve Avrupa Komisyonu tarafından inceleme süreci devam eden 45 ürün bulunuyor.