Aile hekimleri greve gidiyor. Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'nin yürürlüğe girmesinden dolayı doktorlar iş bırakma kararı aldı. Peki "Aile Hekimleri ne zamana kadar grev yapacak? Doktorlar ne zaman işi bırakacak?" İşte ayrıntılar...
AİLE HEKİMLERİ NE ZAMAN GREV YAPACAK 2024?
Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan ve dün yürürlüğe giren "Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik büyük ses getirdi. Hekimler bu yönetmeliğe tepki gösterdi ve 5-6-7 Kasım tarihlerinde grev kararı aldıklarını bildirdiler.
Ayrıca hastanelerde yaşanmakta olan randevu krizine bir son vermek için hayata geçirildiği öne sürülen yönetmeliğin bilimsel temellere yakın olmadığı ve muayene sayısına dayalı teşvik ödemesinde ısrar edilmesinin koruyucu sağlık hizmetlerinin amacına uymadığı gerekçeleri ile hekimlerin bu yönetmeliğe tepkisi devam ediyor.
Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), Türk Tabipleri Birliği (TTB), Tabip-Sen, Hekimsen ve birçok sivil toplum kuruluşunun katılımı ile yönetmeliğin yürürlüğe girmesine tepki göstererek yurt genelinde 5-6-7 Kasım tarihlerinde iş bırakma kararı aldı.
Grev Nedir?
Grev, 19. yüzyıldan itibaren, endüstri ilişkileri kapsamında meydana gelen hak ve çıkarların ihlaline karşı işçilerin dayanışma halinde başvurdukları son çözüm yoludur. Grev bir çeşit dayanışma örneği ortaya koyar. Bu dayanışmanın sağlanmasında da sendikaların büyük bir rolü vardır.
Grev kavramına olan yaklaşım ve onun algılanma biçimi ülkeden ülkeye farklılık göstermektedir. Ayrıca diğer bir farklılık işçilerin haklarının korunma boyut ve mekanizmaları da karşımıza çıkıyor. Hangi işlerde çalışanların grev hakkının olup olmadığında ulusal mevzuatla düzenlenmektedir.
Sağlık Çalışanlarının Grev Hakkı Var Mı?
Sağlık hizmetleri gibi temel hizmetlerde grev hakkının yasaklanması düşünülmektedir. Nedeni ise, sağlık çalışanlarının grev hakkı çelişkili bir etik tartışmayı beraberinde getirmesidir. Bir yandan toplum üyelerinin tehlikeye bırakılmadan uygun sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkı, öte yandan ise bu hizmeti sağlayan kişilerin uygun ve dayatılmayan iş koşulları talep etme hakları söz konusudur.
Sağlık çalışanları kamu veya özel sektörde istihdam edilir. Bu çerçevede sağlık çalışanı kamu veya özel sektör olmak üzere sağlığın geliştirilmesinde istihdam olunan ve bunun için uzmanlaşmış eğitim görmüş nitelikli işçiler olarak tanımlanabilir. Kamu ve özel sektör ayrımı dışında sağlık çalışanları 4857 sayılı Đş Kanunu uyarınca “işçi” ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu gereği “memur” kadrolarında istihdam edilmektedirler. Bu bağlamda, sağlık personelinin 6356 Sayılı Sendikalar ve Toplu Đş Sözleşmesi Kanunu ile 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu kapsamına girmektedir. Bu da uluslararası sözleşmeler çerçevesinde sağlık personelinin örgütlenme hakkının bulunduğunu göstermektedir.